Doar patru din zece români merg la medic când răcesc!

Ultima actualizare:

Suntem în plin sezon al răcelilor şi, deja, avem 13 cazuri de gripă. Alimentaţia sănătoasă, tratamentul adecvat şi controlul medical sunt esenţiale atunci când ne îmbolnăvim.

În fiecare săptămână, se înregistrează aproximativ 80.000 de cazuri noi de infecţii acute respiratorii, la nivelul întregii ţări. O cifră normală pentru această perioadă, cu nopţi şi dimineţi foarte reci şi după-amiezi cu temperaturi de primăvară. Tocmai pentru faptul că suntem expuşi la aceste oscilaţii trebuie să fim atenţi la ce mâncăm, cum ne îmbrăcăm şi cum ne tratăm când ne îmbolnăvim.

Cel mai recent studiu despre obiceiurile românilor legate de pregătirea pentru sezonul rece, realizat de Societatea de Medicina Familiei, arată că nu prea ajungem la doctor decât când nu mai putem. Aşadar, doar 40% din români apelează la medicul de familie, şi asta doar dacă simptomele nu cedează. Aceeaşi atitudine se menţine şi în cazul copiilor: doar 3 din 10 părinţi cer ajutorul doctorului de la primele semne de răceală şi gripă.

În ceea ce priveşte prevenţia, 76% din respondenţi au spus că aleg pentru ei şi familiile lor să consume mai multe legume şi fructe proaspete pentru sporirea imunităţii. O treime aleg suplimentele, în acelaşi scop. 

Diferenţa dintre răceală şi gripă. Cum ne tratăm?

Dr. Marina Pîrcălabu
Dr. Marina Pîrcălabu

Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi dureri în gât, urmate de creşterea consistentă a mucozităţii nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid. 

Gripa debutează brusc şi violent, cu febră mare (39-40°C), frisoane, stare generală de rău şi dureri puternice de cap, ochi şi muşchi, tuse seacă. „În caz de răceală şi gripă, pe lângă tratamentul simptomelor, care poate fi achiziţionat fără reţetă, trebuie să vă hidrataţi corespunzător, să consumaţi multe fructe şi legume, să nu faceţi excese şi să vă odihniţi suficient. Dacă apelaţi la antitermice şi antialgice, citiţi prospectul cu atenţie şi respectaţi dozele înscrise pe ambalaj”, spune dr. Marina Pîrcălabu, medic de familie. 

Sfârşitul toamnei aduce ploi în toată ţara

Meteorologii anunţă că, după câteva zile de vreme frumoasă, vor veni ploi în aproape toate regiunile. În Banat, Crişana şi Transilvania, săptămâna aceasta, vremea va fi caldă, cu maxime de 12...17 grade. De săptămâna viitoare, temperaturile vor scăd la 2...5 grade, iar probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată.

În Maramureş şi Moldova, vremea se va menţine în jurul valorii de 12-14 grade, până pe 21 noiembrie, când va începe o răcire treptată până la 3-5 grade. Va ploua pe arii extinse în jurul datei de 18 noiembrie, dar probabilitatea pentru precipitaţii frecvente va fi în creştere începând din 20 noiembrie. În sudul ţării, va fi cald până la începutul săptămânii viitoare. La fel va fi şi la munte, unde vremea frumoasă ţine până pe 23 noiembrie, când temperaturile vor scădea spre zero grade. (Călin Radu)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
1 zodii bani jpg jpeg
miri  foto   Shutterstock jpg
cancer jpg
florin calinescu png
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (1) jpg
enescu jpg
image png
eyes 1850812 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net