Doi bătrâni, ucişi de must în propria pivniţă
O descoperire macabră a fost făcută seara trecută în satul Nedeia, din comuna doljeană Sadova. Doi bătrâni au pierit ucişi de dioxidul de carbon emis de fermentaţia vinului. Cel care i-a găsit a fost chiar nepotul celor doi, un bărbat care risca să-şi piardă viaţa în acelaşi fel cumplit, scrie Adevărul
După o viaţă petrecută împreună, Petre şi Gina Ciocan, de 76, respectiv 78 de ani, au murit în beciul casei lor pentru că nu au fost conştienţi de riscul la care se expun în preajma butoaielor cu must. Bătrânii au coborât în pivniţă, dar mirosul greu le-a fost fatal.
Ion Ciocan, de 47 de ani, din Craiova, a venit să îşi viziteze unchii şi pentru că nu i-a găsit, a coborât şi el în pivniţă. În acel moment şi-a găsit unchiul mort, în timp ce bătrâna mai era încă în viaţă. Şi-a alertat imediat soţia care a sunat la serviciul unic de urgenţă, 112, după care a leşinat şi el răpus de dioxidul de carbon, chiar pe treptele beciului.
„Am cules duminică strugurii şi i-am lăsat să fermenteze pentru a face vin. Astăzi când am venit i-am gasit pe unchii soţului meu morţi în beci. Nu ne-am gândit nicio clipă la o asemenea tragedie”, povesteşte printre lacrimi soţia nepotului.
La faţa locului au venit şi medicii care i-au acorda bărbatului primul ajutor şi au constatat moartea celor doi batrâni.
„Atât pe plan naţional, cât şi mondial, cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon rezultat din fermentaţia strugurilor sunt extrem de rare. Cu toate acestea, toamna, în perioada culegerii viilor, astfel de incidente au loc mult mai frecvent. Dacă ne sunt sesizate la timp, putem să le salvăm viaţa. În alte cazuri nu ne rămâne decît să constatăm decesul”, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, medic SMURD.