Era comunismului absolut şi fericirea fără compromis
Potrivit ziarului sovietic, începutul celei de-a doua decade a secolului XXI avea să fie era comunismului absolut şi a fericirii fără compromis.
Viaţa în 2010 nu va fi marcată de niciun fel de probleme economice sau sociale. Criminalitatea va fi eradicată de mult, iar omul nu se va mai confrunta cu dificultăţile muncii manuale întrucât aceasta va fi făcută de maşini. Oamenii, în schimb, vor fi angajaţi exclusiv în activităţile progresului tehnico-ştiinţific şi în explorarea cosmosului.
Lumea din viitor era prezentată ca un cămin la scară planetară într-o societate desăvârşită. Iată, de plidă, trăsăturile care vor caracteriza societatea anului 2010: întreaga proprietate este publică, nicăieri nu va exista vreo uşă încuiată, întrucât nu vor exista hoţi. O broască din lemn de la o uşă din Moscova - 'singura din oraş' - se va păstra ca 'simbol al unei vechi interdicţii'.
Autoturismele nu sunt nici ele bunuri personale. De exemplu, autorul articolului care înfăptuieşte o călătorie imaginară prin Moscova înaintea Anului Nou descoperă fără surprindere că autoturismul cu care s-a deplasat nu mai este la locul lui: fusese luat de altcineva. Dar aceasta nu contează: alături se află un alt automobil luxuos, de cinci locuri, cu care îşi poate continua călătoria.
Magazinele se vor transforma în 2010 în unităţi din care fiecare îşi va lua tot de ce are nevoie fără să plătească.
Autorii observă, în ajunul Anului Nou 2010, în magazine 'neobişnuit de mulţi oameni', câte 'doi-trei oameni la fiecare raion'. 'Iau mai multe produse ca de obicei, deoarece în viaţa de zi cu zi mănâncă la cantinele publice, iar gospodinele gătesc la domiciliu doar de Sărbători şi doar pentru a-şi încânta apropiaţii cu măiestria lor culinară'.
Uneori, fantezia autorilor se întâlneşte cu realitatea zilelor noastre, ei anticipând că oamenii din secolul XXI se vor bucura de telefonia video şi de telefoane mobile.
Potrivit ziariştilor de la Komsomolskaia Pravda, omul din secolul XXI este longeviv, iar bătrânii de o sută de ani sunt plini de vitalitate şi chiar se dovedesc capabili să învingă la baschet o echipă a tineretului.
În opinia lor, sănătatea omului din viitor reprezintă o preocupare constantă a societăţii. Astfel, în 2009 trebuie să fie inaugurată prima staţiune 'Pozitron' pe Marte în care 'muncitorii, inginerii şi tehnicienii din detaşamentele expediţiei' vor beneficia de 'parcuri din ferigi, de cabinete de masaj, fitness, bronzare artificială'.
Conform fanteziei ziariştilor sovietici, în 2010 ar exista deja o climă artificială, astfel încât în luna 'decembrie Moscova nu va fi prin nimic deosebită de cea din luna mai'.
Caracteristicile automobilului din 2010 sunt: 'formă raţionalizată, fabricat din material plastic, motor cu o capacitate de 800 CP, termen de garanţie - cinci ani'.
Luna şi Marte ar fi trebuit să devină către 2010 planetele favorite pentru pământeni dornici să exploreze spaţiul. În 2010 ar fi trebuit să apară, în imaginaţia lor, un Institut de Folclor şi Filologie marţiene.
Sporturile îndrăgite de omul din secolul al XXI-lea ar rămâne baschetul, fotbalul şi alpinismul, sau cel puţin doar acestea sunt menţionate în articolul preluat de RIA Novosti din presa sovietică a sfârşitului de an 1959.