Exclusiv: Mâncare pentru cosmonauţi preparată la Facultatea Mecanică din Timişoara
Stundenţii de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Politehnica din Timişoara pot vedea pe viu cum se prepară mâncarea pentru cosmonauţi. În laboratorul de liofilizare funcţionează un aparat special cu care se obţin produse solubile prin eliminarea apei. “Procedeul se numeşte şi <freeze drying>. Interesant este că legumele, fructele şi alimentele îşi păstrează mirosul, aromele, culoare, vitaminele şi proteinele. Este mâncarea pe care o prepară cosmonauţii, dar se obţin astfel şi extracte pentru uz medicinal”, a declarat Dumitru Ţucu, prodecanul Facultăţii de Mecanică.
CLICK PENTRU GALERIE FOTO!Revin în contact cu apa
Procesul de liofilizare începe cu congelarea alimentelor la -55 de grade Celsius. Urmează vidarea, iar apoi procesul de încălzire. Apa trece din starea solidă în starea de vapori. „Lucrând la temperaturi joase se realizează vidul. Rehidratarea se produce mult mai repede, exact ca şi cafea solubilă. Cosmonauţii iau praful, pun apă şi obţin alimentul dorit. Se poate face liofilizare şi la vin, dar din păcate se pierde alcoolul”, a mai povestiti Dumitru Ţucu.CITEŞTE AICI MAI MULTE DETALII!
Primul român care a intrat în legătură radio cu un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională