EXCLUSIV «Moşule, ce tânăr eşti!» le aduce 2 milioane €

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Se vor îmbogăţi peste noapte. Aproximativ 2 milioane de euro este suma pe care Andreea Antonescu şi tatăl fostei sale colege din André, Săndel Bălan, au de luat la 14 ani de când s-a lansat hitul "Moşule, ce tânăr eşti!". Casa de discuri a demonstrat cu acte că piesa nu este un plagiat, aşa cum s-a crezut atâta timp.

La 14 ani de când a lansat alături de Andreea Bălan hitul „Moşule, ce tânăr eşti!", Andreea Antonescu se va umple de bani. Pentru că la acea vreme, piesa trupei André a fost suspectată că ar fi un plagiat după un cântec grecesc, vedeta, care a scris versurile cântecului, nu a încasat nici un ban din drepturile de autor. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Săndel Bălan, tatăl fostei sale colege de trupă, Andreea Bălan, cel care a compus linia melodică. În toţi aceşti ani, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) a colectat banii pentru difuzarea piesei la radiouri, televiziuni, în restaurante şi alte spaţii publice, dar nici Andreea Antonescu, şi nici Săndel Bălan nu s-au putut apropia de ei. Acum câteva luni, casa de discuri Roton, căreia cei doi i-au cedat drepturile de autor, şi-a pus ambiţia să facă lumină în acest caz, considerat în anul 1999 drept unul dintre cazurile de plagiat grosolane.

Reprezentanţii casei de discuri l-au contactat pe compozitorul grec al piesei "Izitas", interpretată de Kathy Garby, considerată sursă de inspiraţie pentru artiştii noştri. "Compozitorul grec se numeşte Kostas Tournas. Am luat legătura cu el şi i-am trimis piesa. Mi-a spus că există câteva elemente asemănătoare, dar că nu conduc la acuzaţii de furt. Sunt multe piese care seamănă între ele, dar pot fi asemănări involuntare", ne-a declarat un reprezentant al casei de discuri Roton. După ce au intrat în posesia documentului care dovedea orginalitatea piesei, casa de discuri a făcut demersurile în instanţă pentru a recupera banii blocaţi de UCMR, la mijlocul lunii noiembrie având loc o nouă înfăţişare în proces.

„Mă bucur că, după atâţia ani, s-a făcut lumină şi s-a dovedit că piesa trupei André nu este un plagiat", ne-a spus Săndel Bălan, tatăl Andreei Bălan şi compozitorul piesei. Artiştii consacraţi încasează bani frumoşi din difuzarea pieselor care ajung hituri. Sumele cresc atunci când piesa este difuzată şi în străinătate, aşa cum e cazul hitului „Moşule, ce tânăr eşti!", care s-a ascultat în ţări ca Germania, Bulgaria, Statele Unite sau Italia.

„Pentru o piesă românească difuzată în străinătate se pot lua din drepturile de autor şi 500.000 de euro în decurs de doi ani", ne-a explicat un artist cunoscut. Astfel, în condiţiile în care aproape 14 ani celor doi nu le-a intrat în cont nici un leu din drepturile de autor, ei ar trebui să încaseze o sumă fabuloasă: în jur de 2 milioane de euro.

André, trupa românească cu cele mai multe vânzări

Trupa André s-a "născut" în 1998 şi chiar de la debut a luat cu asalt topurile. Componentele formaţiei, Andreea Bălan (29 de ani) şi Andreea Antonescu (31 de ani), au debutat cu albumul "La întâlnire" în 1999, câștigând trofeul festivalului de la Mamaia cu melodia „Liberă la mare". Au scos hit după hit, printre care şi "Moşule, ce tânăr eşti!" (1999), iar în 2002 formația a primit 4 discuri de platină și unul de aur pentru cele 1.200.000 de exemplare ale albumelor vândute, fiind formația românească cu cele mai mari vânzări.

Din cauza certurilor dese, cele două Andree şi-au spus adio în vara lui 2002, concentrându-se fiecare pe cariera solo. Dacă Andreea Bălan are un succes nebun cu melodiile şi coregrafiile sale, Andreea Antonescu a lansat câteva piese după care s-a dedicat vieţii de familie. Ea s-a căsătorit cu un tânăr afacerist, Traian Spak, şi au împreună o fetiţă. La rândul ei, Andreea Bălan trăieşte de şapte ani o frumoasă poveste de iubire cu cântăreţul Keo. (A.R)

VIDEO DJ Sava a furat o piesă de la trupa Class? Suspiciuni de plagiat asupra unui superhit

image
image
image
image
image
image
Frica de zbor jpg
image png
calendar ortodox 2021 7 decembrie sf filofteia de la arges icoana de sorin vintzeanu jpeg
kurt malpass facebook jpg
blocuri vechi 54026100 22374900 webp
image png
foto crucea cu bucatica din crucea lui Iisus la Muzeul de Istorie  2048x970 webp
Politisti Rutieră - alcoolemie - Politia Rutiera