5 sfaturi dacă vrei să faci un împrumut bancar

simeon stalpnicul png
Înainte de a face un împrumut bancar ai grijă la micile detalii care te pot feri de neplăceri

Dac─â ├«n acest an ├«┼úi propui s─â contractezi un credit de nevoi personale sau imobiliar, va trebui s─â c├ónt─âre┼čti foarte bine lucrurile. Este adev─ârat c─â banca ├«┼úi va da o sum─â pe care s-o po┼úi rambursa ├«n totalitate cu veniturile pe care le ai, ├«ns─â e bine s─â te g├ónde┼čti ┼či tu la gradul de ├«ndatorare. Jurnali┼čtii publica┼úiei wall-street.ro ne spun care sunt cele cinci lucruri pe care s─â le iei ├«n calcul ├«nainte s─â faci un ├«mprumut bancar.

Sfaturi de care s─â ╚Ťii cont ├«nainte s─â faci un ├«mprumut bancar

1. Afl─â suma total─â a creditului

├Änainte de a contracta un credit, studiaz─â cu aten┼úie dob├ónda ┼či calculeaz─â suma total─â pe care o vei avea de returnat. Aten┼úie! ├Än unele situa┼úii pot ap─ârea diferen┼úe uria┼če, iar c├ónd ajungi s─â ├«napoiezi unei b─ânci, sub form─â de dob├ónd─â, mai mult de jum─âtate din suma ├«mprumutat─â, ├«nseamn─â c─â acel credit nu este deloc unul rentabil. 

2. Perioada de creditare, proporţională cu suma împrumutat

Cu c├ót perioada de creditare este mai mare, cu at├ót cre┼čte ┼či suma pe care o vei avea de ├«napoiat. Multe persoane prefer─â ├«ns─â s─â ia un ├«mprumut pe termen mai lung, pentru a beneficia de rate mai mici. ├Äns─â, la o privire mai atent─â, ├«┼úi vei da seama c─â diferen┼úele ├«ntre ratele celor dou─â variante de credit (pe termen scurt sau mai lung) nu sunt at├ót de mari ├«nc├ót creditul pe termen mai lung s─â se justifice. ├Än plus, trebuie ├«ntotdeauna s─â ai garan┼úia c─â vei putea achita creditul indiferent ce s-ar ├«nt├ómpla, iar o perioad─â mai scurt─â de ├«ndatorare va ├«nseamna c─â vei sc─âpa mai repede de datorie ┼či vei economisi banii pl─âti┼úi pe dob├ónd─â. 

3. Aten┼úie la taxe ┼či comisioane

Ofertele de credite au uneori comisioane sau taxe ascunse, de care clientul afl─â abia ├«n momentul ├«n care ├«ncepe s─â achite ratele. O banc─â de ├«ncredere, serioas─â, ├«┼úi va men┼úiona dob├ónda anual─â efectiv─â (DAE), costul total al creditului, dar ┼či comisionul pe care ├«l percepe, asigur─ârile creditului sau taxele aferente, dar ┼či un grafic care s─â cuprind─â ratele lunare pe toat─â perioada de rambursare. ├Än acest fel, vei ┼čti exact c├ót vei avea de plat─â ├«n fiecare lun─â. 

4. Care sunt condiţiile de rambursare anticipată

Rambursarea anticipat─â ├«nseamn─â reducerea perioadei de creditare dup─â ce ai luat ├«mprumutul. Aceast─â metod─â de a ├«napoia banii este extrem de util─â ├«n cazul ├«n care ai posibilitatea de a pl─âti rate mai mari. Dob├ónda va sc─âdea, iar tu vei ├«napoia b─âncii mai pu┼úini bani dec├ót suma stabilit─â ini┼úial. Unele institu┼úii percep comisioane pentru rambursarea anticipat─â, ├«ns─â valoarea acestora a fost plafonat─â. Astfel, aceste comisioane nu ar trebui s─â fie mai mari de 1% din suma pl─âtit─â ├«n avans, ├«n cazul unei scaden┼úe finale a creditului de peste un an, sau 0,5% pentru creditele pe o perioad─â mai scurt─â de un an. 

5. Care e rata maximă pe care ţi-o permiţi

B─âncile ├«┼úi calculeaz─â valoarea maxim─â a creditului la care te ├«ncadrezi ├«n func┼úie de veniturile pe care le ai, dar ├«n func┼úie ┼či de cheltuielile tale lunare. ├Äns─â tu va trebui s─â iei ├«n calcul ┼či alte aspecte. De exemplu, o persoan─â care pl─âte┼čte chirie ├«n valut─â ┼či face un ├«mprumut pe termen lung va trebui s─â se g├óndeasc─â la eventualele devaloriz─âri ale leului ├«n raport cu valuta respectiv─â, de obicei euro ┼či mai rar dolari. G├ónde┼čte-te ┼či la cheltuielile tale lunare, dar ┼či la stilul de via┼ú─â pe care ├«l duci. Gradul maxim de ├«ndatorare este 75% din venituri, ├«ns─â cel mai bine ar fi s─â faci un test pentru o lun─â. ├Äncearc─â s─â tr─âie┼čti cu banii care ┼úi-au mai r─âm├óne dup─â ce ai achitat rata. Ia vezi, te descurci?  

292012189 604643087687535 7824427819398321270 n jpg
Johnny Depp FOTO EPA-EFE
surorile gabor webp
foto2 viviana si fetele jpg
FotoJet jpg
livia graur jpeg
livia graur familie jpg
raluca aprodu emilian oprea uniter jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet jpg
seceta pamant crapat jpeg
raluca aprodu emilian oprea uniter jpg
FotoJet (1) jpg
canicula bucuresti 1 jpeg
probleme de sanatate batrani jpeg