5 trucuri ca să-l faci pe copil să mănânce fructe şi legume

image
Dacă îşi culege singur fructele, cu siguranţă va fi încântat să le mănânce

Cum îi creşti, aşa îi ai. Cu alte cuvinte, dacă îi obişnuieşti pe copii să mănânce de mici fructe şi legume, le vor consuma toată viaţa şi vor fi sănătoşi. De la vorbă până la faptă e, însă, cale lungă. Mulţi copii strâmbă din nas atunci când li se pun vegetale în farfurie şi le ocolesc cu graţie. Ai şi tu câteva cărţi sub mânecă şi câteva trucuri la care poţi apela.

1. Fiţi chiar voi un model de urmat. Gustul celor mici se poate educa în funcţie de principiile de alimentaţie întâlnite în familie. Cu alte cuvinte, dacă nu găteşti special pentru copii, ci toată familia mănâncă acelaşi lucru la masă – preparate pe bază de legume, dacă pe tine te vede că ronţăi câte un măr între mese, copilului i se vor părea normale aceste alimente.

2. Mergeţi împreună la cumpărături, în piaţă. Lasă-l şi pe el să-şi aleagă fructele pe care să le ia la şcoală, pe post de gustare. Fiind „ale lui”, va avea grijă să le mănânce.3. Implică-l la gătit, dă-i sarcini uşoare, cum ar fi să spele şi să cureţe de codiţe legumele, să le toace.  Laudă-l şi fă-l mândru de rezultat. Copilul va fi apoi interesat de preparatul lui. Şi ceilalţi membri ai familiei trebuie să se arate încântaţi de mâncarea din farfurie.4. Decupează legumele şi ornează-le pe farfurie în forme haioase, de flori, animăluţe, jucării.  Fiecare farfurie poate fi o surpriză şi o poveste. „Chiar şi cei mai mofturoşi dintre copii nu ar rezista tentaţiei de a gusta un preparat ingenios. Încercaţi să includeţi cât mai multe culori în farfurie, legumele aşezate în forme cât mai jucăuşe”, vă sfătuieşte nutriţionistul Nicoleta Tupiţă, implicată într-o campanie numită „Şcoala legumelor”, ce implică o colecţie de cinci cărticele pe tema legumelor, care se găsesc până pe 4 octombrie în hypermarketuri. Îi vei spune, astfel, să mănânce urechea unui ursuleţ, care e reprezentată de o felie de castravete, sau năsucul lui Mickey Mouse, care e o roşie cherry. Masa trebuie să fie e ca un joc – unul amuzant, interactiv5. Povestiţi copiilor despre beneficiile legumelor şi fructelor. Bineînţeles, într-un vocabular simplu şi cu argumente „pe gustul lui”. Spre exemplu – „vrei să te faci mare, ca fratele tău?!”, „să nu te mai poată întrece niciun coleg la sport?!” sau „să nu te mai îmbolnăveşti?! Atunci trebuie să mănânci acest ardei gras, care e dulce, bun şi plin de vitamine care îţi dau putere”.

image
Mâncaţi cu toţii, la masă, fructe şi legume!
FotoJet jpg
Ioana Petric jpg
Regina Elisabeta
BeFunky collage (12) jpg
cub loredana groza png
dragos patraru starea natiei sanatatii slab jpeg
militar pedofil jpeg
cub xonia png
Masini cu rusi care fug de inrolare asteaptă să intre în Georgia FOTO Profimedia
fabrica de zahar ludus foto msnews.ro
image
image
image
image
FotoJet jpg
cub acident avioane Heathrow Londra
rabla 0 jpeg
elon musk foto profimedia
militar pedofil jpeg
1 priscilla chan si mark zuckerberg jpg jpeg