9 sfaturi ca să te fereşti de furtună

Ultima actualizare:

Grindină, vijelii, fulgere, tunete, inundaţii… Natura se va dezlănţui zilele următoare şi putem cădea victime la fiecare pas. Click! te învaţă cum să “fentezi” vitregiile vremii!

Zeci de persoane au fost rănite în urma furtunilor care au lovit Europa în ultimele zile. Potopul se îndreaptă cu paşi repezi spre ţara noastră şi va poposi pe aici cel puţin până la începutul săptămânii viitoare. Ion Benea, directorul Centrului de Supravieţuire Urbană, explică ce trebuie să faci ca să scapi teafăr dintr-o calamitate naturală.

Ion Benea, directorul Centrului de Supravieţuire Urbană, ne învaţă cum să facem faţă calamităţilor anunţate de meteorologi
Ion Benea, directorul Centrului de Supravieţuire Urbană, ne învaţă cum să facem faţă calamităţilor anunţate de meteorologi

1. Dacă ești la volan, redu viteza

Dacă furtuna vă prinde la volan, în afara oraşelor, primul lucru pe care va trebui să îl faceţi este să reduceţi viteza. Astfel, aveţi o mai bună vizibilitate asupra drumului şi aveţi timp să reacţionaţi în cazul prăbuşirii vreunui copac pe carosabil. Sub nici o formă nu părăsiţi vehiculul, întrucât este destul de bine protejat împotriva trăsnetelor!

2. Dacă ești la picnic, găsește adăpost

Dacă sunteţi la picnic, va trebui să găsiţi urgent adăpost. În nici un caz sub copacii înalţi, care pot fi loviţi de trăsnet sau din care se pot desprinde crengi uscate! Dacă nu este nici o clădire în zonă, vă puteţi adăposti sub arbuşti mici grupaţi în desişuri. 

3. Dacă ești în oraș, fii cu ochii în 4

Dacă urgia vă găseşte la o plimbare prin oraş, refugiaţi-vă rapid în cea mai apropiată clădire! Nu băgaţi capul în pământ ca să nu vă plouă, ci căscaţi bine ochii la pericolele din jur: furtuna şi grindina pot desprinde tencuială din balcoanele clădirilor, pot dărâma panouri publicitare, trânti obiecte aflate pe balcoane şi pot chiar rupe firele de electricitate. Ochii-n patru ca să puteţi evita o nenorocire!

4. Dacă ești la volan, alege drumul cel mai lung!

Folosiţi numai arterele late, cu cel puţin 2-3 benzi de circulaţie, chiar dacă traseul până acasă este ocolit. Nu intraţi pe străduţe lăturalnice, căci aici furtuna poate face prăpăd. Copacii căzuţi vă pot bloca drumul, iar obiectele care cad din balcoanele oamenilor vă pot răni grav, chiar şi în maşină.

5. Evitaţi curenţii de aer

Gangurile dintre clădiri, tunelurile, pasajele, nu sunt deloc sigure în caz de furtuni. Curenţii puternici care se formează aici pot căra cu ei obiecte care vă pot răni.

6. Atenție la grindină!

Grindina nu trebuie să vă prindă afară şi niciodată cu capul descoperit. O “pietricică” de gheaţă cu diametrul de 5 cm, cum a mai picat în anumite zone din ţară, vă poate omorî pe loc dacă nimereşte în moalele capului sau în tâmplă.

7. Dacă ești în casă, închide ferestrele

Dacă vijelia vă prinde acasă, primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să închideţi ferestrele. Nu staţi pe balcon sau jumătate ieşit pe geam, întrucât puteţi fi trăsnit foarte uşor. Diferenţa de temperatură interior-exterior favorizează transferul electricităţii.

8. Scoateţi aparatele electronice din priză, pentru a le feri de scurtcircuite!

9. Folosiţi telefoanele mobile!

Reţelele fixe, prin cablu, sunt bune conducătoare de energie electrică şi pot atrage fulgerele!

simeon stalpnicul png

Furtuni și grindină, în toată țara

Țările din vestul continentului au fost măturate de furtuni deosebit de puternice, iar fulgerele au făcut zeci de victime în Germania, Franța și Polonia. Furtunile s-au deplasat spre noi, iar ieri în mai multe județe din centul și estul țării a fost ”cod galben” de averse însoțite de descărcări electrice, grindină și rafale de vânt. Meteorologii ANM prognozează furtuni și mai puternice de joi, 2 mai, până la începutul săptămânii următoare. Cantitatea de precipitații va fi importantă în perioada 2-7 iunie, spun meteorologii ANM.

image
image
image
image
image
image
vis jpg
TRANSPLANT INIMA ARTIFICIALA jpg
bani freepik jpg
DJ Lalla Laura Rosca Sursa Facebook LR jpg
Regina Victoria   profimedia 0214206946 jpg
Autostrada 0 jpg
acoperamantul maicii domnului foto stefan cojocariu jpeg
image
actualitate.net