Ai da 1.350 de dolari pe un kebab?
Îşi comandă carne de vacă Wagyu tocmai din Japonia, oţetul vechi de 25 de ani şi-l cumpără personal din Italia şi cartofii lui sunt cei mai buni de pe piaţă. Asta face kebabul său cel mai scump din lume.
„De obicei beţivii mănâncă şaorma. Eu nu le vând creaţia mea, să ştiu că după aceea o vor da la raţe”, aşa îi întâmpină pe jurnalişti bucătarul chef care a câştigat recent pentru a patra oară premiul pentru cel mai bun kebab din Marea Britanie. Costă 1.350 de dolari (adică 5.225 de lei), dar face toţi banii. „Dacă cineva face un kebab mai bun ca al meu, îi dau pe loc 1.000 de lire sterline”, se laudă chef-ul.
Onder Sahan este bucătar la restaurantul londonez de fiţe Hazev, din zona Canary Warf. Kebabul se numeşte „Royal Kebab” şi este o delicatesă supremă. Carnea de vită e importată din Japonia şi este cea mai curată carne de vacă Wagyu (n.r. o bucată de carne de 2,5 kilograme se vinde şi cu 3.200 de dolari).
Ciupercile morel costă 12 dolari kilogramul şi oţetul care dă gust amestecului este Terre Bormane, vechi de 25 de ani, care se vinde cu 270 de dolari sticluţa de 10 cl. Atunci când primeşte o comandă mai serioasă, chef Sahan are grijă să decoreze kebabul servit pe un platou de argint, cu o foiţă de aur comestibil de aproape 3 grame. În compoziţia cărnii foloseşte carne de miel hrănit doar cu lapte. În reţeta secretă mai intră anghinare de la Ierusalim, ulei de măsline La Vallee des Baux, brânză franceză Chaumes, flori de dovlecei şi busuioc turcesc.
Click! spune
Şaorma, Doner Kebab sau gyros (varianta grecească), toate trei marchează acelaşi tip de mâncare. Originea şaormei se pierde în ţinuturile Persiei (n.r. Iranul de azi), fiind un fel de mâncare conceput pentru războinicii medievali. Are peste 800 de kilocalorii. Prima şaorma a fost gătită la foc mic, după ce mai multe hălci de carne de miel şi vită au fost înfipte pe sabie şi învârtite la jar. În compoziţie intră: 100 g de carne, 100 g cartofi, 20 g roşii, 20 g castraveţi, 20 g varză şi 20 g pastă de năut cu sos de roşii.