Ai renunţat la repartitoare? Iată cât vei plăti pentru căldură!

image
Repartitoarele de costuri încarcă facturile doar dacă nu sunt folosite corectfoto: Click!

Repartitoarele de costuri au devenit o sperietoare pentru români. Locatarii din blocurile încălzite centralizat renunţă la aceste echipamente pe motiv că le încarcă facturile la întreţinere. În lipsa lor, însă, asociaţiile de proprietari au reclamat facturi umflate în lunile de iarnă.

Iubite sau hulite de rom├óni, repartitoarele de costuri sunt obligatorii ├«n toate imobilele de locuit racordate la sistemul centralizat de ├«nc─âlzire. Autorit─â┼úile au stabilit c─â aceste echipamente sunt absolut necesare pentru ca rom├ónii s─â reduc─â semnificativ consumul de energie termic─â. P├ón─â la 31 decembrie 2016, toate apartamentele trebuie s─â aib─â astfel de aparate. 

Cu toate acestea, locatarii de la bloc au alt─â p─ârere despre repartitoare: ele ├«nregistreaz─â ┼či c─âldura ambiental─â, nu doar cea emis─â de calorifere, ├«ncarc─â factura, iar cheltuielile de administrare sunt ├«mpov─âr─âtoare. Locatarii din 22 de blocuri din Capital─â, care au renun┼úat la repartitoate ├«n aceast─â iarn─â, au constatat c─â au de pl─âtit cu 25-30% mai mult dec├ót ├«n iarna trecut─â.

untitled 1 23 jpeg

Concret, locatarii blocului nr. 21 din strada Câmpia Libertăţii 33 consumau în noiembrie 2013 nu mai puţin de 25 de Gigacalorii, pentru care plăteau 4.257, 61 de lei. Un an mai târziu, când au renunţat la repartitoare, factura la încălzire pe luna noiembrie ajunsese la 6.729,22 lei. În decembrie, căldura facturată celor 40 de apartamente ale blocului a fost de 9.221,63 de lei, cu 2.545,01 lei mai mult decât în luna decembrie a anului 2013.

Exemplele pot continua, c─âci reprezentan┼úii Ligii ÔÇ×HabitatÔÇŁ au ├«ntocmit situa┼úii comparative ├«n cazul a 22 de imobile din Capital─â. Ce s-a ├«nt├ómplat, de fapt, cu facturile acestor consumatori?

Renun┼ú├ónd la repartitoare, locatarii nu au mai avut control asupra apei calde care le str─âb─âtea caloriferele. ├Än multe situa┼úii, oamenii primeau mai mult─â c─âldur─â dec├ót le era necesar ┼či s-au v─âzut  nevoi┼úi s─â deschid─â geamurile pentru a-┼či regla temperatura din apartamente. Acest lucru a dus la imposibilitatea control─ârii consumului ┼či, deci, la facturarea integral─â a agentului termic livrat de Radet. 

Cinci sfaturi ca s─â ai un consum mic la bloc

Pro repartitoare

image
  • Aparatele, montate pe fiecare calorifer, ├«nregistreaz─â c─âldura emis─â de acestea. Pentru a nu ├«nregistra c─âldura emis─â de alte corpuri (aeroterme, energie solar─â) repartitoarele sunt prev─âzute cu protec┼úie ├«mpotriva emi┼ú─âtorilor externi.
  • Robine┼úii termostat permit utilizatorilor s─â controleze fluxul de ap─â cald─â din calorifere. Ei permit circularea agentului termic prin calorifer p├ón─â la ├«nc─âlzirea ├«nc─âperii la tem┬şperatura dorit─â. Robinetul pozi┼úionat pe cifra 3 va asigura o temperatur─â ├«n camer─â de circa 21-22╦ÜC.
  • ├Än cazul alegerii unor repartitoare cu citire prin unde radio, locatarul nu trebuie s─â transmit─â datele de consum firmei care a livrat echipamentul, citirea realiz├óndu-se de la distan┼ú─â.
  • C├ónd pleca┼úi de acas─â pute┼úi seta robine┼úii astfel ├«nc├ót prin calorifere s─â circule o cantitate mic─â de ap─â cald─â. Astfel consumul de agent termic va fi minim.

Contra repartitoare  

  • Locatarii care au ┬şrenun┼úat la ele s-au pl├óns c─â aceste echipamente ├«nregistreaz─â ┼či c─âldura emis─â de alte corpuri generatoare de c─âldur─â.
  • Dac─â o parte a locatarilor aleg s─â ├«nchid─â repartitoarele, pentru ecomomii la c─âldur─â, imobilul ├«n care locuiesc este ├«nc─âlzit neuniform. Acest lucru duce la apari┼úia mucegaiului ┼či a igrasiei.
  • Locatarii care nu au repartitoare cu citire prin unde radio sunt obliga┼úi s─â permit─â accesul ├«n locuin┼ú─â reprezentan┼úilor firmei furnizoare pentru ├«nregistrarea datelor. Serviciile de citire ┼či de emitere a notei de consum individual sunt costisitoare.
  • Costul destul de ridicat al echipamentelor de repartizare a c─âldurii ├«i descurajeaz─â pe locatari. Montarea unui singur repartitor de costuri prin unde radio, cu robinet termostat, ajunge la 110-135 de lei.
Johnny Depp FOTO EPA-EFE
292012189 604643087687535 7824427819398321270 n jpg
surorile gabor webp
foto2 viviana si fetele jpg
FotoJet jpg
raluca aprodu emilian oprea uniter jpg
livia graur jpeg
livia graur familie jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet jpg
seceta pamant crapat jpeg
raluca aprodu emilian oprea uniter jpg
FotoJet (1) jpg
canicula bucuresti 1 jpeg
probleme de sanatate batrani jpeg