Animalul care consumă alcool des: „Nu e doar un obicei uman”
Un nou studiu publicat în revista Science Advances dezvăluie că cimpanzeii sălbatici consumă în mod regulat alcool atunci când mănâncă fructe coapte.

Descoperirea susține teoria conform căreia înclinația oamenilor spre consumul de alcool are rădăcini adânci în evoluție, relatează Blick.
Echivalentul unei halbe de bere pe zi
O echipă condusă de biologii Aleksei Maro și Robert Dudley de la Universitatea din California, Berkeley, a analizat fructele consumate de cimpanzei în Uganda și Coasta de Fildeș.
Rezultatele au arătat că fructele coapte din 20 de specii studiate conțineau, în medie, 0,3% alcool.
Cum fiecare cimpanzeu mănâncă aproximativ 4,5 kilograme de fructe zilnic, aportul mediu de alcool ajunge la 14 grame pe zi – echivalentul unei halbe de bere.
Un posibil indiciu pentru obiceiurile umane
Cercetătorii au observat cimpanzei sălbatici din Africa de Vest consumând fructe fermentate, un comportament care ar putea explica originile obiceiului uman de a consuma alcool în contexte festive.
„La oameni, știm că alcoolul stimulează eliberarea de dopamină și endorfine, ceea ce provoacă sentimente de fericire și relaxare. Întrebarea este dacă și cimpanzeii obțin beneficii similare”, a explicat Anna Bowland, de la Universitatea Exeter, citată de The Guardian.
Echipa de la Exeter a folosit camere activate de mișcare pentru a surprinde momentele în care maimuțele se hrănesc cu fructe fermentate.
Nu e prima dată când cimpanzeii sunt asociați cu alcoolul
Un studiu din 2015 a documentat cum unele grupuri de cimpanzei furau și consumau sevă de palmier fermentată, produsă de oameni. Atunci, cercetătorii au remarcat că anumite animale deveneau mai „obraznice” după ce beau.
De această dată însă, autorii studiului subliniază că alcoolul din fructele coapte nu este suficient de puternic pentru a-i ameți pe cimpanzei și că acest comportament nu le-ar fi oferit avantaje directe de supraviețuire.



































