Mihai Nae, antrenorul de câini al vedetelor, povești nespuse despre animalele

Ultima actualizare:

Cel mai bun prieten al omului este câinele, iar acest lucru îl poate dovedi și Mihai Nae, antrenor de câini. El lucrează cu mulți prieteni patrupezi ai vedetelor, dar este și cântăreț, pasiune pe care o are de mic. Însă noi am stat de vorbă cu antrenorul de câini care a ajuns să lucreze și cu Billy Zane de la Hollywood.

Mihai Nae
Mihai Nae

Click!: Cine este Mihai Nae și cum te-ai prezenta în câteva cuvinte?

Mihai Nae: Sunt un om cu foarte mult noroc care clar îmi este oferit de către Dumnezeu. Tocmai pentru că știu că Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în sac consider că nu trebuie să mă abat de la reguli și că trebuie să fiu hotărât, determinat și foarte cinstit cu cei din jur.

În viața fiecare dintre noi face ce-i place și am vrea să știm ce îți doreai să devii când erai mic?

De mic mi-am dorit să cânt. Până să descopăr prea multe, până să descopăr pasiunea pentru dresaj mi-am dorit să cânt. În 2007 am luat locul 2 în festivalul de la Amara și multe alte premii.

La început a fost pasiunea pentru câini sau pentru muzică?

În mod cert pasiunea pentru muzică după care a urmat să mă îndrăgostesc de Ciobănescul German și să fiu pasionat de comunicarea cu acești minunați prieteni necuvântători.

Câți ani ai acum și la ce vârstă ai început să dresezi primul câine?

Am 35 de ani și am început acum 18 ani să dresez câinii oamenilor. Să lucrez și să învăț am început de când Rex a intrat în viața mea, la 11 ani. Practic viața mea era un program scris pe hârtie cu ore fixe pentru antrenament. Foarte important, nu erau ore fixe de scos câinele afară, erau ore fixe de antrenament.

Știi câți câini ți au trecut prin mână?

În 18 ani cred că am dresat cam 100-150 de câini pe an. Dacă înmulțim cu 18 avem un număr impresionant. Dar tocmai acesta a fost norocul meu. Am învățat de la ei și încă învăț.

Cu ce vedete ai lucrat și care a fost primul câine al unei persoane publice cu care ai lucrat?

Primul câine a fost al Danielei Gyorfi, un Shar-Pey, foarte interesant după care a urmat al doamnei Mihaela Tatu. Mai departe am fost onorat să colaborez cu Paula Selling, Amna, Adelina Pestritu, Mihai de HiQ, Ana Morodan, Pepe, Oana Roman, Liviu Vârciu, Livia Graur și pentru o scurtă perioada de timp și cu Cheluțu al lui Dorian Popa. Sper să nu fi uitat pe cineva.

Ți s a întâmplat să pierzi un câine? Ai o poveste lacrimogenă?

Niciodată nu am pierdut vreun câine. Am reguli pe care nu le încalc și sunt foarte atent când lucrez cu un câine, mai ales că nu este al meu. Întâmplări triste am avut doar când câinii mei bătrâni au trecut în neființă. Și chiar dacă lacrimile curgeau, elevii ce urma să îi întâlnesc pansau rana deschisă din sufletul meu. Pentru că dragostea și bucuria de a mă revedea mă făceau să îmi mai treacă.

Câți câini ai tăi ai acasă?

Acum am 3 bătrâni de 12 ani și pe Umbră, care are aproape 7 ani.

Ce alte pasiuni ai în afară de muzică și dresajul de câini?

Îmi place să călăresc. Îmi plac caii. Nu am reușit să îi înțeleg, în totalitate, până acum, însă știu că sunt animale care se sperie foarte repede și își pierd controlul, însă cel care ține hațurile trebuie să știe cum să îl manevreze încât să îl liniștească. Similar și la câini, totul depinde de cel care ține capătul lesei.

Câte ore pe zi petreci în preajma câinilor?

Între 12 și 16 ore pe zi.

Ți se cer sfaturi pe rețelele de socializare legate de câini?

Oamenii îmi pun întrebări și încerc să îi ajut însă pentru fiecare câine, abordarea este diferită deși alfabetul dresajului  este același. Tocmai aici intervine experiența. Cel mai des sfat pe care îl dau este să contacteze o persoană de specialitate care să îi ofere noțiunile de educație corecte și să îi inițieze în comunicare cu al lor companion.

Câte premii ai câștigat până acum cu câinii pe care i ai antrenat?

Nu a existat an în care să nu am cel puțini 6 campioni. La fel și anule acesta. Campion România, Serbia, Republica Moldova.

Primul câine la ce vârstă l-ai avut?

Primul elev a fost un Setter Irlandez pe nume Daisy și cred că la 17 ani.

Ce sfaturi i-ai da unei persoane care dorește să și ia prima oară un câine?

Să își găsească o rasă care să se potrivească ritmului de viață pe care îl are. Sunt și rase care nu necesită atât de mult efort.

Ce ar trebui să mai știe?

Ar trebui să știe că trebuie des dus la medic, că îi trebuie un tip de mâncare de foarte bună calitate și că trebuie să facă școală cu el. Fără școală poate deveni o problema care să ne facă viață foarte complicată.

Există un limbaj, mesaje pe care un proprietar de câini ar trebui să-l știe?

Abordarea este diferită de aceea în funcție de câine instructorul canin construiește comunicarea dintre cei doi. Limbajul dintre ei pentru a face echipa, doar la cursurile de predare se poate forma.

Cât îți ia să înveți un câine să comunice? Să învețe anumite comenzi?

Durata pentru un dresaj elementar este de 2-3 luni.

Îți ia mult timp să te acomodezi cu un câine?  

O întrebare foarte bună. Acomodarea poate să dureze. Chiar dacă un instructor canin are experiență, câinele nu este obligat să îl accepte imediat. Pe câine trebuie să îl cucerești nu să îl obligi. De foarte multe ori am întâlnit stăpâni care vor să grăbească procesul de evoluție al dresajului. Asta înseamnă să forțezi câinele să îi creezi disconfort și eu nu fac asta. Îi cert că pe niște elevi și îi corectez.

Cine este Mihai Nae?

De ceva vreme, Mihai Nae antrenează câini și colaborează cu vedete care au astfel de animale de companie. Printre cei cu animalele cărora a lucrat se numără Ruby, Paula Seling, Mihaela Tatu sau Pepe. Mihai este și cântăreț și are și un canal de Youtube unde nu numai că își urcă piesele înregistrate, dar și face vlog și oferă sfaturi interesante pentru crescătorii de câini.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net