Cât și ce mâncăm dacă stăm acasă. Dr. Mihaela Bilic: „Doza face otrava. Totul ține de calitate”

Ultima actualizare:

    Nutriţionistul Mihaela Bilic, despre mâncarea din timpul izolării: ”nu mai mult de trei mese pe zi”Sursa foto: Facebook
Nutriţionistul Mihaela Bilic, despre mâncarea din timpul izolării: ”nu mai mult de trei mese pe zi”Sursa foto: Facebook

Pandemia de coronavirus vine la pachet și cu mâncatul necontrolat pentru cei care sunt nevoiți să stea acasă. În această perioadă a izolării gătim mult mai mult și mâncăm acasă. Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că mâncatul excesiv,în aceste condiții poate fi pe un fond nervos și din acest motiv trebuie să avem grijă la numărul meselor, la conținutul acestora și la calitatea mâncării.

Mulți specialiști sunt de acord că statul acasă predispune la mâncat excesiv, nu atât de foame, ci pentru că ne plictisim. ”Mâncarea mai are un rol asupra organismului nostru, nu doar ne hrănește corpul, dar ne și dă o stare de bine, o liniște, din punct de vedere psihologic. Și atunci, toată această anxietate, teamă, nesiguranță în care trăim va avea tendința să fie compensată, neutralizată cu mâncare”, explică atenția nutriționistul Mihaela Bilic, potrivit Digi 24.

„Se spune, în cărțile de nutriție: doza face otrava. Nu putem împărți mâncarea în sănătoasă/nesănătoasă, mâncare care îngrașă și mâncare care slăbește: totul ține de cantitate!” - mai spune Mihala Bilic.

De ce e bine să mâncăm pe mâncarea gătită

Nutriționistul mai spune că este și o parte bunăîn faptul că în această perioadă, stând acasă, începem să mâncăm mâncare gătită. „În momentul în care mâncăm tot felul de lucruri care sunt ambalate în pachețele colorate și stau foarte mult pe rafturile supermaketului, aceste lucruri sunt de obicei extrem de concentrate în grăsime, în zahăr și în calorii. Ele au un volum mic și ne dau senzația că nu mâncăm cantitate mare”, mai spune Mihaela Bilic.

Spre deosebire, mâncarea gătită are acest avantaj: e bogată în apă, conține de obicei legume din belșug și poate că este momentul, în această situație mai specială, să ne întoarcem spre valorile care și-au dovedit de-a lungul timpului sănătatea pentru semenii noștri - arată Mihaela Bilic. „Întotdeauna românii au mâncat ciorbă, au mâncat tocăniță, au mâncat lucruri gătite și nu le-au făcut rău și nici nu s-au îngrășat. Atâta vreme cât nu exagerăm cu prăjeala, nu pot să spun decât că pentru sănătatea noastră este un beneficiu, bineînțeles ținând cont de dimensiunea porției”, afirmă nutriționistul.

Nu mai mult de trei mese pe zi!

Mihaela Bilic sugerează ca este important ca să recunoască, în momentul în care sunt câteva kilograme în plus: lucrul acesta de datorează unei cantități prea mari de mâncare. „Dacă ne permitem unul sau două feluri de mâncare la o masă este o chestiune de conștiință personală, se adaptează de la caz la caz”, spune Mihaela Bilic.

„Aș spune să nu mâncați mai mult de trei ori pe zi. Atenție, suntem adulți. Un număr prea mare de mese nu face decât să stimuleze apetitul. Doar copiii pot avea gustări între mese. Noi ca adulți ar trebui să ne limităm la trei mese principale pe zi. Maturitatea alimentară înseamnă o pauză de cinci ore între mese. Și apoi, în momentul în care ne referim la masă, nu este puțin important faptul că ar trebui să stăm la masă, să mâncăm cu atenția concentrată asupra mâncării, pentru că mâncatul pe canapea, ronțăielile te fac să îți pierzi noțiunea de sațietate și nu îți dai seama cât ai mâncat. Deci stăm la masă, mâncăm unul sau două feluri de mâncare, în funcție de cât ne permite silueta” - este sfatul Mihaelei Bilic. 

Despre dulciuri, Mihaela Bilic spune că cele mai sănătoase deserturi sunt fructele. Cele procesate sunt doar un moft și recompensează într-un fel, dau o stare de bine la nivelul creierului.

Citește și:

Cum să slăbești 30 de kilograme, în șase luni! Mihaela Bilic îți dezvăluie alimentele permise fără limită

Afirmaţia medicului Mihaela Bilic care a declanşat un adevărat război în mediul online

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net