Ce trebuie să faci pentru ca borcanele de zacuscă, bulion sau murături să nu „răsufle”. Trucul genial care nu le permite să prindă aer
Gospodinele de pretutindeni încep încetul cu încetul să își organizeze cămările și odată cu acestea, borcanele ce așteaptă cu nerăbdare noul sezon de dulceață, gem și de legume. Lucrurile esențiale pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când preparăm zacuscă, murături, bulion etc., este sterilizarea borcanelor. Iată cum se sterilizează borcanele ca să nu ai probleme cu alterara preparatelor conservate.
Borcanele de dulceață sau de compot, zacuscă, murături și altele, pe care le pregătești de acum pentru iarnă trebuie păstrate în condiții optime în cămară, iar un rol important îl dețin borcanele în care sunt păstrate. Ele trebuie să fie curate, uscate și sterilizate pentru a păstra în stare bună cât mai mult timp orice borcan cu bunătăți.
Așadar, dacă nu deții un sterilizator, aparat care ar reduce timpul de lucru, poți utiliza mai multe variante de sterilizare: sterlizarea în apă (pe aragaz), la cuptor, la microunde sau în mașina de spălat vase. Cum le sterilizezi?
Cum se sterilizează borcanele
Spală borcanele cu apă și detergent, clătește-le bine și apoi așază-le într-un vas mare, pe fundul căruia ai pus un prosop curat. Lasă să fiarbă apa cam 10 minute, stinge focul și apoi lasă-le încă 10-15 minute. Se scot borcanele pe un șervet curat. Mai poți steriliza borcanele pe tava de la cuptor, spălate bine, cu gura în sus. Le lași cam 15-20 de minute (fără capace), la 150 de grade, apoi le scoți cu tot cu tavă și le poți umple cu produsul fierbinte, dulceață sau zacuscă.
Capacele le vei spăla cu apă fierbine și apoi le vei șterge cu un șervet curat. Totodată, borcanele se mai pot steriliza la cuptorul cu microunde. Cuptorul cu microunde sterilizează imediat. Sunt suficiente două minute ca un borcan să fie steril, însă nu poţi pune prea multe borcane în cuptorul cu microunde. Capacele se sterilizează separat, în apă care fierbe. Pentru sterilizarea borcanelor în mașina de spălat vase, se așază borcanele și se aplică un ciclu scurt de spălare cu detergent, apoi se alege un program de spalăre la temperaturi mari, de 65°-70° fără a adăuga detergent. Este cea mai comodă metodă și are avantajul că se pot steriliza recipientele împreună cu capacele lor.