Cea mai ciudată plantă din România. Ce li se întâmplă oamenilor care iau contact cu ea: îți faci cruce!

Delta Dunării este un loc unic în Europa, celebru pentru diversitatea enormă de specii care trăiesc acolo. Sunt și plante ciudate care nu trebuie atinse. De exemplu, Noctiluca Miliaris este una dintre acestea.

Plante periculoase din Delta Dunării Foto: Shutterstock
Plante periculoase din Delta Dunării Foto: Shutterstock

Despre planta Noctiluca Miliaris

O plantă ciudată este Noctiluca Miliaris. Pescarii de la Razim-Sinoe şi cei din Sfântu Gheorghe povestesc că, în anumite perioade din an, dacă te scalzi noapte în unele zone din Marea Neagră sau din Razelm, când ieşi din apă eşti fosforescent. De asemenea, valurile şi suprafaţa apei devin fosforescente. Fenomenul este cunoscut sub numele de „lumânarea de mare”.

Cum arată Noctiluca miliaris

Noctiluca miliaris are dimensiuni de 0, 2-2 mm, ușor vizibilă cu ochiul liber. Are forma de veziculă și este învelită cu o peliculă tare. Pe fața ventrală are o înfundătură alungită numită peristom: în fundul peristomului se găsește gura, iar alături de ea se află un flagel mic și o prelungire numită tentacul.

Noctiluca Miliaris Foto: Wikipedia
Noctiluca Miliaris Foto: Wikipedia

Alte specii periculoase din Deltă

În Deltă avem şi specii periculoase pentru om, cum ar fi celebrul păianjen Văduva Neagră, care atinge chiar şi şase centimetri lungime. Înţepătura lui poate fi mortală, dacă nu este tratată repede.

Şarpele rău este una dintre cele mai agresive specii din Deltă: este cel mai lung şarpe din Europa, ajungând până la 2 metri şi este specie protejată pe tot continentul nostru. El se hărneşte, în general, cu popândăi şi alte rozătoare, precum şi cu şopârle.

Un şarpe care este pe cale de dispariţie din Deltă, sau chiar a dispărut deja, este balaurul doborgean (Elaphe sauromates). El este cel mai mare şarpe constrictor din ţara noastră, iar în 2010 mai existau doar circa 10 exemplare.

În Deltă, există și animale drăguțe 

În Delta Dunării nu sunt, însă doar animale veninoase sau agresive, ci şi unele extrem de drăguţe, cum ar fi câinele enot (enotul sau bursucul cu barbă). Deşi seamănă cu un raton, el face parte din familia canidelor, alături de câini, vulpi, şacali şi multe alte specii. El este un animal nou în ţara noastră, prima semnalare a lui fiind din 1951.

Şacalul auriu este şi el un animal destul de nou în România, venit din zonele mai calde, precum Balcani sau Asia Mică, în jurul anilor 1929. Nu se ştie numărul exemplarelor pe teritoriul ţării noastre şi prin urmare, nu se ştie nici dacă ar trebui protejat sau nu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net