Cum „salvezi” mâncarea rămasă de la Crăciun

Ultima actualizare:

Ca de obicei, am avut prea multă mâncarea la masa de Crăciun. Tradiția cere să pregătim și sarmale, și friptură, cârnați, salată boeuf, piftii și prăjituri, însă e imposibil să mâncăm totul odată. Ce facem cu mâncarea rămasă? Ei bine, o putem refolosi în alte preparate. În felul acesta facem și economie la alimente, ne bucurăm și de gusturi noi.

image

Tochitură cu mămăliguță

Din cârnații și friptura de porc rămase de la Crăciun, mai poți prepara o delicioasă tochitură cu mămăliguță. Călește două cepe, un ardei gras, câțiva căței de usturoi, adaugă niște sos de roșii, carnea și cârnăciorii tăiați cubulețe și lasă la foc mic, să scadă.

Sendvișuri cu friptura de porc

Dacă mergi la serviciu zilele acestea, poți să-ți faci sendvișuri cu felii subțiri de friptură și salată verde sau bucățele de castravete murat. Carnea mai poate fi adăugată în salate proaspete sau poate fi preparată cu paste și sos roșu. Dacă ți-a rămas niște jambon, taie-l cubulețe, pune-l în blender împreună cu puțină maioneză, praz și piper. Va rezulta o pastă pe care o poți întinde pe pâine.

Congelează sarmalele și caltaboșul

Nu prea ai cum să le reintegrezi în alte preparate, însă cea mai bună soluție este să le congelezi. Mâncarea congelată își păstrează gustul și proprietățile, după atunci când o scoți și o încălzești. Sarmalele pot fi puse în caserole mici, pe porții, și scoase atunci când ești în criză de timp și nu ai nimic gătit. Caltaboșul și lebărul vor fi doar decongelate și mâncate cu pâine prăjită și muștar.

Pastă tartinabilă din jumări

Crocantele jumărele prăjite pentru Crăciun acum s-au înmuiat. Nu-i nimic, le poți da prin mașina de tocat, iar pasta rezultată se pune în borcănele, la frigider. Este delicioasă pe pâine prăjită cu ceapă roșie.

image

Bagă legumele într-o ciorbiță acră sau o omletă

Legumele fierte rămase prin frigider pot fi folosite într-o mâncare, un piure, o supă-cremă. Sau pot fi puse într-o tortilla, împreună cu câteva bucățele de cașcaval. De asemenea, pot fi adăugate într-o omletă sau chiar băgate la cuptor, cu mozzarella și cașcaval.

image

Din legumele proaspete (bucățele de ardei gras, de morcov, păstârnac...) și din verdețurile rămase poți face o ciorbiță acrită cu borș. E perfectă după mesele grele avute în această perioadă. Dacă nu mai ai chef să gătești, toacă-le și pune-le în punguțe, la congelator. Le vei folosi ușor la următoarea sesiune de gătit.

image

Pizza din mezelurile rămase

Platourile de mezeluri și brânzeturi pe care le-ați servit cu rudele la masa de Crăciun au rămas neterminate și zac prin frigider? Le poți folosi la o delicioasă pizza. Mai trebuie să faci doar aluatul sau îl poți lua gata făcut, din supermarket. Este o idee de cină gustoasă, rapidă și pe gustul copiilor.

image

Dăruiește prăjiturile

Cozonacul este încă bun, dar parcă ai mâncat prea mult și simți nevoia de o pauză. Nu-l lăsa să se usuce de tot, dăruiește-l unor oameni sărmani, ambalat frumos, alături de fursecuri și turtă dulce.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net