Diva care l-a cucerit pe Gheorghe Gheorghiu Dej. A fost una dintre cele mai frumoase actriţe din România

A fost una dintre cele mai frumoase şi mai talentate actriţe românce și a avut o carieră fabuloasă vreme de 70 de ani. Un lucru mai puțin știut despre Dina Cocea este că, la un moment dat, ar fi reușit să-i atragă atenția inclusiv infamului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.

Dina Cocea, actrița a cărei frumusețe l-a cucerit și pe Gheorghe Gheorghiu Dej / foto: Arhiva Click!
Dina Cocea, actrița a cărei frumusețe l-a cucerit și pe Gheorghe Gheorghiu Dej / foto: Arhiva Click!

Născută pe data de 27 noiembrie 1912, la Bucureşti, într-o familie de intelectuali, tatăl său fiind scriitorul şi pamfletarul N.D. Cocea, iar mama, Florica Mille, fiica gazetarului şi scriitorului Constantin Mille, Maria Constantina „Dina” Cocea a rămas în memoria fanilor şi a cunoscuţilor o actriţă talentată şi o femeie extrem de frumoasă şi elegantă. Mătuşa sa a fost celebra Alice Cocea, un nume care a strălucit în perioada interbelică pe marile scene ale teatrului parizian.

Imediat după ce a terminat liceul, Dina Cocea a plecat, la rândul ei, la Paris , pentru a studia actoria, absolvind în anul 1934. A avut un debut cinematografic la Paris, în 1934, într-un rol din filmul „La jeune fille d`une nuit”.

În ciuda faptului că ar fi putut călca pe urmele mătuşii sale, ea a ales să se întoarcă în România și să „pună în scenă” ceea ce învățase în țara sa natală. Nu a durat mult, și în 1935, urca pe scenele teatrelor din Bucureşti sub numele de Dina Cerni, fiind actriţă a Companiei Bulandra-Maximilian-Fotino. În 1939, și-a făcut debutul în filmul românesc, în producţia „O noapte de pomină”.

Dina Cocea a fost o femeie curtată de bărbaţi importanţi ai vremii

Timp de 7 decenii, a jucat atât pe scenele de teatru, cât și într-o serie de filme precum „Neamul Şoimăreşttilor”, „Iancu Jianu”, „Ştefan cel Mare” şi altele. La vârsta de 30 de ani, a devenit directoarea propriului teatru particular, „Teatrul Nostru”, apoi a fost numită decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti în 1952, a reprezentat România la congrese internaţionale ale ONU şi UNESCO, începând cu 1956, iar până în 1989, a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor e Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale.

Fiind o femeie foarte frumoasă, Dina Cocea a fost curtată de bărbaţi importanţi ai vremii. Despre actriţă s-a spus că ar fi fost iubita baronului Manfred von Killinger, pe vremea când acesta a fost ambasadorul Germaniei în România, între 1941 și 1944. De asemenea, se spune că l-a cucerit cu frumusețea eii și ar fi avut o legătură foarte discretă cu liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.

Dincolo de poveștile de dragoste neoficiale pe care le-a avut actrița, în ceea ce privește căsătoriile sale, Dina Cocea a fost căsătorită de trei ori. Primul mariaj eşuat l-a avut în tinereţe, pe vremea când studia la Paris, iar marea sa iubire a fost ultimul soț, dirijorul Mihai Brediceanu. 

Pentru întreaga sa carieră, actriţei i s-a conferit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, relatează Historia.ro. Dina Cocea s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, pe 28 octombrie 2008, în București, în urma unui stop cardiac.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net