Locul unic din România unde se află singura mumie egipteană din țara noastră. Cum a ajuns pe tărâm românesc

Atunci când vorbim despre mumii din Egiptul Antic, probabil că nu mulți dintre noi se vor gândi că o asemenea comoară istorică există și în țara noastră!

Mumia are o vechime de 2.300 de ani
Mumia are o vechime de 2.300 de ani

Cu siguranță că atunci când discutăm despre mumii din Egiptul Antic, prima țară unde ne vom gândi că le putem admira, este, evident Egiptul. Apoi, ne putem gândi că alte mari muzee din lume au expoziții care conțin mumii și nu ne-am înșela. De la Berlin, până la Londra și Paris, muzeele de istorie care se respectă vor avea, cu siguranță, diferite artefacte din Egiptul Antic.

Însă, poate că nu mulți dintre noi ne-am imagina că o mumie se află și în țara noastră! Mai precis, ea se găsește la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei (MNIT) și este, de altfel, singura de acest gen din România! Mumia ar avea o vechime de aproximativ 2.300 de ani, datând din perioada ptolemeică a Egiptului. Este vorba despre o femeie de rang înalt, care a fost poreclită „Prințesa”.

Singura mumie egipteană din România

Trupul mumificat al femeii fusese, inițial, depus într-un sarcofag pictat, din lemn, undeva în Gamhud, în Egiptul de Mijloc. În cele din urmă, „Prințesa” a fost donată muzeului din țara noastră de către un om de afaceri maghiar, la începutul secolului XX.

Iar această mumie nu este singura comoară egipteană din colecția muzeului! Mai există o sumedenie de alte artefacte, cum ar fi podoabe, amulete, dar și mumii de păsări și reptile, ori statuete mici ale unor faraoni. Aceste obiecte impresionante au fost donate muzeului la începutul secolului XIX, când de-a lungul Europei exista o fascinație uriașă pentru Egiptul Antic.

Sarcofagul „Prințesei” are o lungime de 2 metri și o lățime de 58,5 cm. Potrivit experților care au studiat trupul, se pare că femeia avea o înălțime de 1,70 m. Sarcofagul ei este din lemn de sicomor, pictat cu roșu și albastru, pe un fundal alb. Scenele de pe capacul acestuia sunt religioase, făcând referire la nenumăratele credințe pe care egiptenii le aveau despre lumea de dincolo.

image
image
image
image
image
image
turcia produse1 jpg
naufragiu grecia jpg
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
scortisoara jpeg
chili pepper 1783761 1280 jpg
athenee palace jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net