Nu mai știți ce să-i dați copilului mofturos să mănânce? Zece idei pentru o masă sănătoasă
Dacă ar fi după copii, ar mânca doar cartofi prăjiți, paste și dulciuri. Însă avem vești bune pentru părinții copiilor mofturoși. Pregătirea unei mese sănătoase pentru întreaga familie nu necesită rețete pretențioase, cu multe ore petrecute în bucătărie.
Puteți să experimentați rețete noi, însă nu uitați de preferințele fiecăruia. Iar dacă alimentele nesănătoase se numără printre favoritele copilului, gândiți-vă la o modalitate de a le face mai echilibrate. Nutriționiștii ne îndeamnă să folosim, de exemplu, mai puțin ulei, unt, brânză, smântână sau sare și să adăugăm mai multe legume în mâncare.
1. Musaca cu piure de cartofi în care să adaugați cât mai multe legume. Puneți, de exemplu, morcovi și zuckinni în carenea tocată și păstârnac în piure-ul de cartofi.
2. Pui la rotisor cu legume (mazăre verde, broccoli, ceapă verde, morcovi) și orez.
3. Paste cu sos de roșii și ton în care adăugați ceapă, ciuperci, morcovi, zuchinni, ardei roșii.
4. Baghete din pește și cartofi la cuptor (doar cartofi și puțin ulei peste el), cu mazăre și morcovi.
5. Pui sau altfel de carne la cuptor cu garnitură de cartofi , brocoli și morcorvi.
6. Pizza făcută în casă sau cu blat cumpărat la care adăugați voi ingredientele înainte să o puneți la cuptor. Puteți folosi ciuperci, ardei, mazăresau ananas. Serviți împreună cu salată de varză creață.
7, Orez cu somon, ouă fierte tari, mazăre congelată și porumb dulce.
8. Burgeri. Fie îi faceți acasă din carne de vită sau pui, fie cumpărați preparatul pentru burger, însă optați pentru cel care are cel puțin 90% carne de vită. Puteți să folosiți chifle pentru burgeri din făină integrală sau lipii. Adăugați câteva felii de roșii, cartofi la cuptor și boabe de porumb.
9. Cușcuș cu legume și curry.
10 Lasagna vegetală cu multe legume și brânză puțină.
După cum se observă toate preparatele conțin ceva ”alb”. Acest tip de mâncare este ușor de acceptat de copii și iată de ce. „Instinctul unui copil îi spune că ce este verde nu este pentru el tocmai pentru că verde înseamnă apă, fibre, crolofilă, iar noi oamenii din asta nu creştem. Noi creştem din grăsime, din lucrurile albe, astfel că toţi copiii vor prefera pâinea, pastele, tot ce este alb, pentru că asta presupune grăsime. Instinctele noastre de oameni ne îndeamnă diferit decât instinctele viţeluşului şi ale oiţelor. Din cauza aceasta nu trebuie să se supere mamele că au copii care nu iubesc legumele pentru că ţine de instinct”, a explicat pentru Click! medicul nutriţionist Mihaela Bilic.
Citește și: 9 strategii pentru “circul” de la masă făcut de copii
Cinci idei geniale pentru desert
Copiii adoră dulciurile la sfârșitul mesei. Mulți dintre ei acceptă să guste din mâncare doar penrtu a ajunge mai repede la felul lor preferat. Însă trebuie să avem grijă. Prăjiturile pline cu cremă nu sunt chiar cele mai sănătoase. Și dacă nu-i convingeți pe mofturoși să renunțe la desert, puteți încerca aceste idei pentru un dulce...mai sănătos.
1. Fructe de pădure cu iaurt și zahăr brun
2. Ceșcuțe cu piure de fructe (aveți grijă la cantitatea de fructe pasată. Și prea multe fructe sunt dăunătoare)
3. Fructe înfipte în frigărui, de exemplu struguri, căpșuni, felii de banane, bucăți de ananas sau caise din compot.
4. Lassi de banane - o băutură pe bază de iaurt, de origine indiană, obținută prin amestecul unei banane cu iaurt natural și lapte.
5. Chec sau o prăjitură de mere în aluat fărâmicios. Ambele se pot orna cu fructe proaspete, din compot sauuscate, de exemplu stafide, caise sau smochine.
Și pentru că tipmul este o problemă perntru toată lumea, este bine ca atunci când gătiți să o faceți inteligent. Astfel, dublați cantitățile din rețete de sos de paste sau musaca de cartofi și faceți mai multe porții pe care să le congelați, ca rezervă pentru zilele în care sunteți pe fugă.