Originea fricii: experimentele bizare care ne-au arătat de unde vine teama

simeon stalpnicul png

Frica, în mare parte, este controlată de creier, dar oamenii de știință au descoperit că teama și anxietatea au origini și în altă parte a corpului. 

Amigdala cerebrală, una dintre componentele creierului, este responsabilă pentru senzațiile de frică, dar cercetătorii au descoperit că senzațiile neplăcute pe care le experimentăm în anumite situații sunt influențate și de sistemul digestiv. 

Mai exact, o echipă din cadrul University College Cork a descoperit că microbiomul din intestin (adică acea colecție de bacterii din sistemul digestiv) pare să aibă un efect asupra modului în care procesăm teama. Deocamdată, lurcrurile sunt clare doar în ceea ce privește șoarecii, dar descoperirea ar putea fi valabilă și în cazul oamenilor. 

Studiul a conținut o serie de experimente bizare. Mai exact, oamenii de știință au vrut să vadă ce se întâmplă cu șoarecii crescuți într-un mediu complet lipsit de microbi, deoarece microbiomul intestinal nu apare la naștere, ci se dezvoltă în urma expunerii la mediu. 

Descoperirea lor? Șoarecii lipsiți de microbiom nu au avut niciun fel de răspuns care să denote teama. Mai exact, când erau expuși la situații care ar fi speriat șoarecii obișnuiți, cei crescuți în mediile fără microbi nu aveau răspunsuri pronunțate și uitau repede de lucrurile neplăcute la care erau expuși. Odată ce au fost expuși la microbi, teama a devenit normală pentru acești cobai.

Savanții au descoperit că amigdala funcționa diferit în cazul acestor șoareci - gene care, în mod normal ar fi fost tăcute, la ei erau anormal de active, iar întreaga secțiune avea o activitate neuronală mai pronunțată. 

Practic, pentru ei, hiperactivitatea amigdalei era o stare naturală, iar creierul lor nu putea percepe nivele mai mari de frică. Cercetătorii nu au au ajuns la o concluzie clară privind motivul pentru care microbiii din intestin influențează teama, dar au arătat că există o legătură de tip cauză-efect. 

Dacă această legătură va fi demonstrată și în cazul oamenilor, nu este greu să ne imaginăm un viitor cu pastile care temperează microbiumul și care ne fac neînfricați.

Zodia care se îndrăgostește în luna februarie. Sursă foto: Pixabay
cub vali vijelie png
gabriel mardale jpg
maxresdefault jpg
Razvan Danciu, Survivor  jpg
cub botez reghecampf caciuc png
calendar ortodox 2021 30 ianuarie trei ierarhi mihai coman jpeg
Petre Roman, Mioara si Oana jpg
image
image
image
image
image
image
maxresdefault jpg
gabriel mardale jpg
calendar ortodox 2021 30 ianuarie trei ierarhi mihai coman jpeg
case ieftine ungaria jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
Iarna extremă a făcut victime în Afganistan jpg