Statuia abandonată pe care nu o vrea nimeni. Ce semnificație are sculptura aflată într-un parc părăsit din România

Pe data de 16 februarie se vor împlini 91 de ani de la faimoasa grevă de la Atelierele CFR, din 1933. În timpul acestui protest, forțele de ordine au ucis 7 dintre muncitorii nemulțumiți de salariile pe care le primeau.

Statuia este acum abandonată / foto: CFR Foto MA
Statuia este acum abandonată / foto: CFR Foto MA

Potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, Vasile Roaită era cel mai tânăr dintre muncitorii care au luat parte la greva Grivița, fiind un uncenic de numai 19 ani. În timpul intervenției în forță a autorităților, el a fost rănit din întâmplare, pe 16 februarie 1933. Numai 2 zile mai târziu, Vasile Roaită a murit la spital.

După ce regimul comunist a preluat puterea în România, greva de la Grivița, în care muncitorii și-au cerut drepturile, a devenit un moment important, iar Vasile Roaită a fost transformat într-un erou popular.

În anii 1950, în timpul regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, stațiunea Carmen Sylva (Eforie Sud din zilele noastre) și-a schimbat numele în Vasile Roaită. De asemenea, acest nume a mai fost dat și unor școli, străzi, fabrici, cooperative agricole, dar și unor sate și cartiere.

Statuia pe care nu o vrea nimeni

Percepția asupra tânărului se schimbă în 1962, când Dej anunță că acesta nu jucase, de fapt, un rol atât de important revolta de la Grivița. Acesta a mai spus că sirena ar fi fost trasă, de fapt, de către Constantin Negrea, în vârstă de 21 de ani. Chiar există suspiciunea că Roaită ar fi fost infiltrat de către Siguranță pentru deturnarea revoltei, iar faima lui se estompează în timp.

În anii 1950, o statuie din ipsos și ciment a fost făcută în memoria lui Vasile Roaită, statuie ce acum este ridicată pe un soclu de 7 metri. Până în anii 1970, statuia era situată în Bacău, în cartierul Vasile Roaită (astăzi, Aviatori).

Apoi, ea a ajuns în Parcul CFR, pe soclul înalt, făcut din ciment. Astăzi, statuia este, practic, a nimănui. Ea nu există în niciun inventar, nefiind revendicată de nicio instituție. În plus, statuia nu este nici obiect de artă, ori de patrimoniu, așa că nu se află în evidențele Direcției Județene de Cultură Bacău.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net