Impozitele pe casă şi maşină se măresc cu 20%

Proprietarii vor plăti taxe şi impozite mai mari pentru deţinerea acestor proprietăţi, care tind să devină bunuri de lux. Şi preţurile la carburanţi, energie electrică şi ţigări vor creşte.

Acest lucru se datorează accizelor care se vor calcula, potrivit Codului Fiscal, în funcţie de cotaţia euro. Iar dacă în acest an accizele sunt calculate la un curs euro de 3,74 lei, cât a fost valoare a monedei europene la începutul anului, de anul viitor accizele vor fi calculate la un curs euro de peste 4,2 lei.

Chirpiciul, impozitat pe sfert faţă de cărămidă

Valoarea de impozitare pentru casele din beton sau cărămidă va creşte de la 669 lei/mp la 806 lei/mp, în cazul în care locuinţa este racordată la reţeaua de apă, canalizare, reţeaua electrică sau termică.

Pentru construcţiile care nu sunt dotate cu utilităţi, proprietarul va plăti un impozit calculat la valoarea de impozitare de 478 lei/mp, faţă de 397 lei/mp, cât e în prezent.

Cuantumul plătit de proprietar este de 0,1% din valoarea de impozitare, la care primăriile pot adăuga până la 20%. Proprietarii imobilelor din lemn sau chirpici sunt ceva mai fericiţi.

Vor plăti la bugetul local impozit calculat la o valoare de 219 lei/ mp, cu 37 lei mai mult faţă de valoarea din acest an, în cazul în care casele sunt racordate la utilităţi. Dacă nu sunt racordate, proprietarii scapă mai ieftin.

Actele, alte scumpiri

- Eliberarea, la cerere, a certificatelor de cazier judiciar va costa doi lei, în loc de un leu, cât este acum.- Reconstituirea actelor de stare civilă şi eliberarea altor certificate de stare civila în locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate va fi taxată cu doi lei, în loc de un leu.- Taxa pentru eliberarea sau preschimbarea cărţilor de identitate şi eliberarea carnetelor de identitate sau prelungirea valabilităţii legitimaţiilor provizorii pentru cetăţenii străini şi persoanele fără cetăţenie va urca de la un leu la 4 lei. - Pentru obţinerea permisului de conducere din categoriile A, A1, B, B1 şi B+E va fi plătită o taxă de 5 lei.

Cost mai mare la teren

Deţinătorii de terenuri vor avea şi ei cheltuieli mai mari. Impozitul anual pentru un loc de construcţie se va calcula la valoarea de 8.921 lei/ha, dacă terenul intravilan este situat într-o zonă de fiţe dintr-o localitate de rang 0.

Impozitul la un Logan de 1,6 este de 64 de lei

Tot mai mulţi români vor renunţa la maşini şi motociclete. Proprietarii unor astfel de mijloace vor plăti o taxă anuală în funcţie de cilindreea motorului. Pentru o maşină medie cu 1.600 cmc taxa va fi de 64 lei, iar pentru un bolid cu 3.000 cmc, taxa va fi 1.080 lei.

FotoJet (6) jpg
FotoJet (2) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (7) jpg
oana roman marius elisei
FotoJet (1) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
cub cub cătălin scărlătescu png
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg