Au refăcut Paradisul distrus de uragan

simeon stalpnicul png
Septembrie 2017 – Martie 2018. Hotelul Mercure, din golful Nettle, insula Saint-MartinFoto: AFP

6 septembrie 2017. Uraganul Irma, o furtună tropicală de gradul cinci, loveşte năprasnic Insulele Virgine britanice şi americane, Republica Dominicană, Antigua, Barbuda, Bahamas, St. Martin şi Anguilla cu vânturi de peste 285 km/h. Zeci de case, hoteluri şi vile de lux sunt făcute una cu pământul. 134 de oameni mor şi sunt înregistrate pagube de peste 300 de miliarde de dolari.

Sezonul uraganelor a fost apocaliptic în 2017! După ce furtuna tropicală Harvey, de gradul 4, a făcut ravagii între 17-30 august pustiind Barbados şi zona de coastă din Texas şi Louisiana, locuitorii din sudul SUA se aşteptau ca restul furtunilor să scadă în intensitate. Nu a fost deloc aşa.

La 30 august s-a format Irma, la 1.000 km vest de Cabo Verde şi o zi mai târziu a devenit furtună de gradul 3. La 4 septembrie, urcă la gradul 4 şi loveşte Insulele Leeward. Dezastrul se dezlănţuie în Caraibe la 5 septembrie, când Irma devine furtună de gradul 5, iar la 6 septembrie Antigua, Barbuda St. Martin, Anguilla, St. Kitts and Nevis şi Insulele Virgine sunt distruse în proporţie de 80%.

simeon stalpnicul png
Septembrie 2017 – Martie 2018. Vilele de lux din cartierul rezidenţial din Orient Bay, Saint-MartinFoto: AFP

O zi mai târziu, Republica Dominicană cunoaşte furia dezlănţuită a naturii, urmează Cuba, Bahamas şi Florida Keys, din SUA. Deasupra statului Florida, Irma se mai domoleşte, însă coşmarul nu se încheie atunci, pentru că în largul oceanului se formează Uraganul Jose care distruge încă o dată insulele Leeward. La 16 septembrie, se formează Uraganul Katia în sud-vestul golfului Mexic. 

La 16 septembrie ia naştere uraganul Lee care loveşte insulele Bermude la 22 septembrie şi scade apoi ca intensitate la 27 septembrie 2017. Uraganul Maria, care devine furtună de gradul 5 la 18 septembrie când loveşte iar Republica Dominicană, distruge Porto Rico şi lasă în urmă 70.000 de oameni fără locuinţe.

simeon stalpnicul png
Septembrie 2017 – Martie 2018. Cartierul Orient Bay, zonă rezidenţială pe insula St. Martin Foto: AFP

Regiunea este declarată zonă sinistrată şi comunitatea internaţională face eforturi supraomeneşti folosind aeronave militare şi portavioane pentru a trimite ajutoare, provizii, medicamente şi rezerve de apă în regiune. Uraganul Maria face 499 de victime omeneşti. La 5 octombrie se formează uraganul Nate care ucide 28 de oameni în Costa Rica, Nicaragua şi Honduras.

simeon stalpnicul png
Septembrie 2017 – Martie 2018 . Cimitirul din Marigot, din golful Nettle, de pe insula St. Martinfoto: AFP

Paradisul miliardarilor din Caraibe este transformat într-un iad apocaliptic. Miliardarul Richard Branson îşi vede insula Necker distrusă de calamitatea naturală şi estimează că reparaţiile îl vor costa „zeci de milioane de dolari”. 

Bogătaşii, afectaţi de dezastru

Primul în calea Irmei a fost Mick Jagger (74 de ani), care are o vilă pe insula Mustique, achiziţionată în anii 1990 cu 5 milioane $. Apoi uraganul Irma a lovit Antigua, distrugând vila lui Oprah Winfrey (63 de ani), pe care vedeta şi-a cumpărat-o în 2010 cu 28 milioane $. 

Vânturile nemiloase de 198 km/h au lovit vila de 19,7 milioane $ din St. Martin, a lui Donald Trump (71 de ani) şi palatul de 90 milioane $, cumpărat în 2009, de Roman Abramovici (50 de ani) pe insula St. Barts. 

Singurul miliardar care a dat piept cu urgia a fost Richard Branson (67 de ani) care s-a ascuns împreună cu familia în crama vilei sale de pe insula Necker, din Insulele Virgine Britanice. Bruce Willis (62 de ani) şi Keith Richards (73 de ani) aveau vile de lux în insulele Turks şi Caicos pe care le închiriau cu 35.000 $ pe noapte şi respectiv 24.000 $ pe noapte. Şi ele au fost distruse. 

Pe lista păgubiţilor, mai figurează David Copperfield (60 de ani), Johnny Depp (54 de ani) şi Eddie Murphy (56 de ani).

2018 - ne aşteaptă cutremure mari

Cutremurele şi erupţiile vulcanice sunt cel mai greu de prezis, susţin cercetătorii. 

Însă geologii şi specialiştii americani în geofizica Pământului au urmărit incidenţa cutremurelor de peste 7 grade produse la nivel mondial din 1900 şi până în prezent şi au ajuns la o concluzie: ne aşteaptă un val de seisme.

 Principala cauză a acestora este faptul că Terra şi-a micşorat viteza de rotaţie, ceea ce afectează nucleul lichid de fier şi nichel, de 2.200 km, al planetei noastre. Mişcarea nucleului scade din ciclul de 24 de ore al fiecărei zile câte o milisecundă. 

Viteza actuală de rotaţie a Terrei e de 1.600 km/h, la fel ca în 2011. Până acum nu au fost decât 20 de seisme majore, respectând scenariul din 2011, vor urma cel puţin încă 10 seisme devastatoare.

 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
Reghe, botez Liam jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
ferentz iohannis  jpg
simley si marius jpeg
foto1 liviu si sotia in dubai jpeg
foto1 jpeg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
Gina Pistol Foto Mihai Stetcu jpg
Liz Truss FOTO Getty Images
image
image
image
image
rafila jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg