BREXIT Rezultat referendum Marea Britanie / Cum este afectată familia Regală de votul pentru ieșirea din Uniunea Europeană
Publicația The Independent se întreabă dacă viitorul Marii Britanii mai trebuie legat de Casa Regală. Răspunsul ar trebui să îl dea tot populația, într-un viitor referendum care ar trebui organizat imediat.
„Oare, în secolul 21, chiar suntem mulțumiți ca șeful statului să fie ales pentru că are sâne regal și nu printr-un sufragiu universal?” Așa își începe editorialul Matt Ayton în publicația patronată de oligarhul rus Alexander Lebedev.
Scenariul avansat de The Independent chiar ar putea să prindă contur. Abia a început să se propage unda de șoc după votul populației britanice în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană. În interiorul Regatului au început să freamăte mișcările de secesiune. Dacă Anglia și Țara Galilor au votat pro-Brexit, Scoția și Irlanda de Nord și-au dorit și își doresc, în continuare, rămânerea în blocul european.
„O mândrie nestingherită într-o instituție moștenită cu noroc pur grație fondului genetic persistă încă în Marea Britanie modernă. Spre deosebire de Uniunea Europeană, atașamentul de Coroana britanică este atât sentimental, cât și material. Suntem subiecți, nu cetățeni”, se arată în editorial.
Își doresc, britanicii, o republică?
O serie de sondaje realizate în ultima vreme arată că un procent semnificativ al populației Marii Britanii, undeva peste 20%, și-ar dori alegerea șefului de stat prin sufragiu universal. În Marea Britanie, regaliștii susțin că rolul său este unul onorific, ceremonial și că asigură unitataea și identitatea națională. Maiestatea sa are, însă, numeroase prerogative de care poate face uz fără a se mai consulta cu Camera Comunelor sau cu publicul, precum declarația de război, acordarea de grațieri, recunoașterea guvernelor străine, semnarea și ratificarea tratatelor sau înființarea de comisii.
De ce trebuie să se teamă Regina Marii Britanii
Monarhia britanică nu are, însă, putere politică. Iar Regina Elisabeta a preferat să se abțină și să nu se pronunțe în privința referendumului. Pe de altă parte, Prințul William, Ducele de Cambridge, succesorul la tron al tatălui său, a susținut un discurs în luna februarie a acestui an, cu doar câteva zile înainte de summit-ul UE de la Bruxelles. „Într-o lume din ce în ce mai turbulentă, abilitatea noastră de a ne uni într-o acțiune comună cu alte națiuni este esențială”, a spus prințul William. Mulți au interpretat această declarație ca o poziționare alături de tabăra anti-Brexit.
Votul majoritar, a fost, însă, în favoarea ieșirii din Uniune. Este afectată, însă, puterea familiei regale? Răspunsul imediat este nu. Regina va rămâne liderul Marii Britanii și al Commonwealth-ului. Dar Regina Elisabeta ar trebui să se teamă de următoarele referendumuri. Teritoriile sale au mai fost amenințate, înainte. Australia a organizat un referendum de secesiune în 1999, dar separarea nu a fost dorită de popor. În 2014, a fost rândul Scoției, dar populația a dorit rămânerea în Regat.