Buncărul blindat al lui Mussolini, deschis din nou publicului. A fost construit în formă de cruce. VIDEO

Buncărul dictatorului fascist Benito Mussolini a fost construit în 1942 și se află în subteran, chiar în fața Cazinoului Nobile. A fost accesibil pentru public pentru prima dată în 2006, iar ulterior a fost închis și redeschis temporar în ani ulteriori.

Benito Mussolini a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Hitler / foto: arhiva
Benito Mussolini a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Hitler / foto: arhiva

În prezent, în luna aceasta, acest adăpost subteran găzduiește o expoziție multimedia ce ilustrează impactul bombardamentelor din al Doilea Război Mondial asupra civililor, anunță CNN

În perioada fascismului, au fost construite trei structuri subterane pentru a-l proteja pe dictator și familia sa. Prima a fost construită în 1940, adaptând o veche cramă de la Vila Torlonia.

Un an mai târziu, în subsolul Cazinoului Nobile, una dintre clădirile de pe terenul vilei, a fost construit un alt adăpost antiaerian. Acesta era dotat cu camere blindate cu 120 de centimetri de beton armat, uși anti-gaz și un sistem de purificare a aerului.

Construcția a fost începută în decembrie 1942

Pe măsură ce războiul avansa, Mussolini a planificat un alt buncăr blindat, situat în fața Cazinoului Nobile, la șase metri sub pământ. Construcția, începută în decembrie 1942, avea forma unei cruci, cu coridoare lungi de 15 metri și lățime de 2,5 metri, protejate de un strat de beton armat gros de patru metri. În momentul arestării dictatorului în iulie 1943, buncărul era încă în lucru, lipsindu-i ușile etanșe, un sistem final de ventilație și o toaletă.

După ani de la construcție, în 2006, buncărul a fost deschis pentru prima dată publicului, dar a fost închis doi ani mai târziu. În anii care au urmat, a fost redeschis temporar, ultima dată fiind închis în 2021.

Ce pot vedea vizitatorii în interior

În prezent, buncărul este din nou deschis pentru tururi ghidate. Vizitatorii au ocazia să exploreze subteranul și să viziteze expoziția multimedia despre Roma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceasta include ilustrații care descriu bombardamentele aeriene asupra civililor și seriei de 51 de atacuri care au lovit orașul între iulie 1943 și mai 1944.

Tururile ghidate oferă o experiență autentică, recreând atmosfera unui raid aerian, așa cum s-ar fi simțit în buncărul incomplet al lui Mussolini. Vizitarea buncărului, deși nu este recomandată pentru persoanele cu probleme de mobilitate, durează aproximativ 50 de minute și costă 12 euro. 

Cine a fost Benito Mussolini

Benito Mussolini a fost un politician și lider fascist italian care a condus Italia între 1922 și 1943. El a fondat Partidul Național Fascist și a instaurat un regim autoritar, impunând controlul statului asupra economiei și societății. 

Mussolini a promovat idei expansioniste și a condus Italia în Al Doilea Război Mondial, alăturându-se Axei. În cele din urmă, a fost îndepărtat de la putere și executat în 1945.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
kate william profimedia 0764084002 jpg
image
image
image
image
image
image
coloana masini a1 jpg
Cheng  Charlie  Saephan castigator loterie profimedia jpg
philip weston thomas porumbel bobbi profimedia (3) jpg
autostrada a13 jpg
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
orasul dintre doua tari jpg
ayrton senna 30 ani de la moartea lui jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net