Ce se ├«nt├ómpl─â c├ónd compari violen╚Ťa din Coran cu cea din Biblie

image
Papa Francisc, în timpul unei vizite efectuate în Sri LankaFoto: Getty Images

O analiz─â de text comparativ─â efectuat─â pe scrierile din Coran ╚Öi Biblie demonstreaz─â c─â Sf├ónta Scriptur─â este mult mai violent─â dec├ót ├«nv─â╚Ť─âtura islamic─â.

Dezbaterea cu privire la faptul dac─â religia islamului chiar incit─â la violen╚Ť─â a ap─ârut ├«n spa╚Ťiul public cu mult ├«nainte de atentatul s├óngeros de la World Trade Center care fost un punct de cotitur─â ├«n istoria contemporan─â. Spre exemplu, cartea lui Samuel P. Huntington - "Ciocnirea civiliza╚Ťiilor", publicat─â ├«n 1996, ├«n care autorul face o paralel─â ├«ntre cre╚Ötini ╚Öi musumani, st─â la temelia multor discu╚Ťii privitoare la faptul dac─â islamul chiar este religia p─âcii.

Actele teroriste comise anul trecut la Paris, în inima Europei, războiul din Siria și fenomenul ISIS l-au motivat pe Tom Anderson, de meserie programator, să inventeze un soft prin care a încercat să compare textele din Biblie și Coran. Pe blogul său, Tom și-a motivat demersul încercând să facă o legătură între fundamentalismul islamic și scrierile din Coran.

Pentru a ├«n╚Ťelege o religie, spune Tom, este primordial s─â ├«ncepi cu studierea literaturii sale. Acesta recunoa╚Öte, ├«ns─â, c─â analiza sa nu este una profund─â, ci este una de suprafa╚Ť─â prin care a ├«ncercat s─â m─âsoare c├ót de des se repet─â anumite cuvinte ╚Öi sintagme ├«n cele dou─â mari scrieri religioase.

Autorul acestui demers a explicat c─â a separat, ├«n cadrul analizei sale, textele din Vechiul ╚Öi Noul Testament, ╚Ťin├ónd cont c─â Noul Testament este scrierea la care se raporteaz─â cre╚Ötinii. ├Än plus, textele au fost scrise la o distan╚Ť─â de c├óteva sute de ani.

A╚Öadar, cuvintele din Biblie ╚Öi Coran au fost categorisite ├«n cadrul softului sub 8 sentimente: bucurie, anticipare, furie, dezgust, surpriz─â, fric─â/anxietate, triste╚Ťe ╚Öi ├«ncredere.

Parcurg├ónd toate datele, studiul a scos ├«n eviden╚Ť─â urm─âtoarele:

1. Vechiul Testament este cea mai ampl─â oper─â, av├ónd 23,000 de versete. Noul Testament are aproape 8000 de versete iar Coranul pu╚Ťin peste 6000.2. Analiz├ónd care sunt cuvintele care se repet─â cel mai des, Tom Anderson a reu╚Öit s─â fac─â selec╚Ťia de mai jos:

3. La nivelul sentimentelor, Vechiul Testament provoac─â cea mai negativ─â senza╚Ťie dintre cele trei texte studiate4. Elementul de unicitate al Noului Testament este c─â sentimentul pozitiv este atins la scrierile Corintienilor ├«ns─â se ├«ncheie ├«ntr-o not─â negativ─â (Revela╚Ťiile)

image

image

5. Spre deosebire de Vechiul ╚Öi Noul Testament, versetele din Coran nu sunt aranjate ├«n ordine cronologic─â, ci, ├«n func╚Ťie de num─ârul cuvintelor pe care ├«l are un verset6. Analiza emo╚Ťiilor este mult mai edificatoare. Biblia, adic─â Noul ╚Öi Vechiul Testament respectiv Coranul trezesc acelea╚Öi emo╚Ťii la capitolul "surprinz─âtor", "triste╚Ťe" ╚Öi "dezgust". Dar Biblia ├«nregistreaz─â cote mai ridicate la "furie" iar Coranul la "bucurie", "├«ncredere" ╚Öi "fric─â/anxietate".

image

7. Compar├ónd cele trei texte religioase afl─âm c─â Vechiul testament treze╚Öte cele mai multe sentimente de furie ╚Öi prime╚Öte cele mai multe men╚Ťiuni la capitolul "dezgust".8. Spre exemplu, acest verset din Vechiul Testament a trezit un sentiment de furie:╚śi i-a zis Domnul Dumnezeu: "Nu a╚Öa, ci oricine-l va ucide pe Cain, ├«n╚Öeptit─â r─âzbunare va c─âdea asupra-i". ╚śi Domnul Dumnezeu i-a pus lui Cain un semn, c─â tot cel care-l va ├«nt├ólni s─â nu-l omoare.

image

9. Termenii "ne├«ncredere" ╚Öi "├«ndoial─â" apar ├«n mod repetat ├«n Coran10. Actele de distrugere ╚Öi crimele sunt mult mai prezente ├«n Biblie (Vechiul Testament 5.3% ╚Öi Noul Testament 2.8%) dec├ót ├«n Coran (2.1%)11. Conceptul de dragoste este mult mai des men╚Ťionat ├«n Noul Testament (3%) dec├ót ├«n Vechiul Testament (1.9%) sau Coran (1.26%)12. Iertarea apare ├«n Coran de mai multe ori, 6.3%. ├Än schimb, ├«n Noul ╚Öi Vechiul Testament are o pondere de 2.9% respectiv 0.7%

Olivia Newton John ╚Öi John Travolta, apropia╚Ťi ╚Öi ├«n 1978, c├ónd abia ap─âruse filmul ÔÇŁGreaseÔÇŁ jpeg
cub bianca dragusanu png
image png
cub cristina rus (1) png
catalin botezatu blonda misterioasa untold 2022 2 jpg
Tiriac
Alexia Eram (6) jpg
will smith chris rock jpg
image
image
image
image
pexels engin akyurt 3356489 jpg
Issey Miyake
(EPA EFE) foto1 jpg
foto1 valentina si  jpg
calendar ortodox 2021 10 august sfantul mucenic lavrentie arhidiaconul mucenic la roma jpeg
maicuta falsa anunt internet 0 jpeg