Ce se întâmplă cu românii în Catalonia independentă


    În cazul proclamării independenţei, viaţa conaţionalilor noştri va trece prin mai  multe schimbăriFoto: Guliver/ Getty Images
În cazul proclamării independenţei, viaţa conaţionalilor noştri va trece prin mai multe schimbăriFoto: Guliver/ Getty Images

Referendumul de duminică din Catalonia s-a soldat cu lupte de stradă şi peste 840 de răniţi. Cu o rată de participare de 42% dintr-un electorat de peste 5,3 milioane de oameni, independenţa Cataloniei a fost votată cu un scor de 90%. Iată schimbările ce survin odată cu independenţa Cataloniei!

Întreaga Catalonie ardea marţi, fiind cuprinsă de o grevă generală. Chiar dacă nu s-a implicat direct, Comisia Europeană a punctat că „referendumul de duminică e o problemă internă a Spaniei şi că a fost ilegal, potrivit Constituţiei Spaniei”. În Catalonia trăiesc aproximativ 110.000 de români care privesc cu îngrijorare tensiunile din regiune. Independenţa Cataloniei înseamnă ieşirea acesteia din UE şi românii vor avea nevoie de paşaport pentru a intra pe teritoriul noului stat format, care nu va fi recunoscut de UE. Asigurările de Sănătate (Tarjeta Sanitaria), contractele de muncă şi sistemul de înscriere în registrele de evidenţa populaţiei se vor modifica în conformitate cu normele adoptate de noul guvern. Pentru o perioadă nedeterminată, expaţii care trăiesc în Catalonia vor avea probleme cu vânzarea, cumpărarea şi înmatricularea maşinilor, internarea în spitale şi semnarea contractelor de închiriere a locuinţelor. În Catalonia trăiesc 7,5 milioane de oameni. Independenţa va putea fi exprimată miercuri sau joi, când parlamentul catalan se reuneşte. Preşedintele Carles Puigdemont va fi cel care va face declaraţia publică în cazul în care primeşte avizul parlamentului.

Alte schimbări

Va fi Catalonia recunoscută internaţional? Nici un stat din lume nu şi-a exprimat susţinerea faţă de guvernul catalan în acest demers. Aşa că e posibil ca declaraţia de independenţă să fie respinsă. UE susţine Spania şi pe premierul Mariano Rajoy, care zice că, după independenţă, Catalonia va fi scoasă din zona euro. Produsul intern brut în Catalonia e de 257 miliarde $ anual, aşa că economic stă bine.

Ce schimbări se produc imediat? După îndepărtarea steagului Spaniei de pe clădiri guvernul catalan al statului nou înfiinţat trebuie să asigure forţele armate care să protejeze graniţele, aeroporturile şi punctele strategice. Trebuie să dezvolte relaţii diplomatice cu restul lumii şi să implementeze un sistem de recoltare a taxelor.

Ce va face Spania?


    Poliţia madrilenă a  intervenit în forţă duminică  pentru a opri referendumulFoto: EPA
Poliţia madrilenă a intervenit în forţă duminică pentru a opri referendumulFoto: EPA

Mariano Rajoy a anunţat încă de luni, 2 octombrie, că va invoca articolul 155 din Constituţia Spaniei prin care suspendă regimul Cataloniei de regiune autonomă. Apoi va cere alegeri anticipate pentru a înlocui guvernul în exerciţiu. Cea de a doua opţiune a Spaniei este de a institui legea marţială, considerând demersul catalanilor drept un atac asupra statului de drept şi a integrităţii teritoriale a Spaniei. În cel de-al doilea caz pot exista intervenţii în forţă asupra oricăror manifestaţii pro-separatiste.

avalansa cabana capra FOTO IPJ Arges jpg
Lucianna Vagneti Lucianna Vagneti jpeg
monica belluci si deva
Robert Moscalu jpeg
Tinere imbracate la moda - fashion - branduri de lux - haine FOTO Shutterstock
blake lively sarcina jpeg
horoscop 18 noiembrie jpg
jenna ortega (1) jpg
image
image
image
image
image
image
avalansa cabana capra FOTO IPJ Arges jpg
calendar ortodox 2021 5 februarie sfanta mucenita agata icoana de sorin vintzeanu jpeg
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg