Cele mai distrugătoare tornade ating viteze de 500 kilometri pe oră!
O tornadă este un curent violent de aer, în formă de coloană circulară care are baza pe pământ şi vârful în contact cu un plafon de nori cumulonimbus. Deşi se întâlnesc pe toate continentele cu excepţia Antarcticii cele mai distrugătoare tornade se întâlnesc pe “aleea tornadelor" din America de Nord.
Cele mai distrugătoare tornade sunt mascate de ploaie şi de nori de praf
"Aleea tornadelor" este situată în zona centrală a Statelor Unite unde tornadele sunt un fenomen frecvent. Uneori o singură furtună poate produce mai multe tornade, simultane sau succesive. Dacă o singură furtună produce mai multe tornade, acestea sunt considerate o familie. Cele mai periculoase tornade sunt cele care sunt, de obicei, mascate de ploaie şi nori de praf şi sunt observate mult prea târziu ca alrma să mai fie eficientă.
Cele mai distrugătoare tornade “mătură” peste 100 de kilometri
Tornadele pot fi de multe forme sau mărimi şi antrenează în vârtejul lor diverse aşchii şi praf. Cele mai distrugătoare tornade au viteze mai mari de 480 kilometri pe oră şi suprafeţe de acoperire la sol de peste 3 kilometri.
Dacă o tornadă “obişnuită” călătoreşte câţiva kilometri şi se disipă, cele mai distrugătoare tornade pot “mătura” mai bine de 100 de kilometri!
Pentru a măsura cele mai distrugătoare tornade există o scală specială numită scala Fujita elaborată încă din 1971 şi care clasifică tornadele după lăţimea căii distruse.
Cele mai disturgătoare tornade smulg casele din temelii
Astfel cele mai distrugătoare tornade, catalogate drept “distrugeri incredibile” smulg casele din temeli şi ridică autobobilele în aer până la 100 de metri şi au calea de distrugere mai lată de peste un kilometru! Viteza vântului este între 418 şi 512 kilometri pe oră. Spre norocul oamenilor care trăiesc în zonele de pe glob unde sunt posibile tornadele, frecvenţa unor astfel de fenomene meteorologice este de sub 0,1%
A doua categorie în ordinea cu cele mai distrugătoare tornade se află “tornadele devastatoare” care distrug casele cu fundaţie slabă şi transformă automobilele în adevărate proiectile. Calea de distrugere este lată de 800-900 metri şi viteze între 330 şi 418 kilometri pe oră!