Cine este Brenton Tarrant, unul dintre autorii atacului armat din Noua Zeelandă

Ultima actualizare:
Numele domnitorului Țării Românești Șerban Cantacuzino scris pe încărcătorul armei cu care au fost ucise 49 de persoane
Numele domnitorului Țării Românești Șerban Cantacuzino scris pe încărcătorul armei cu care au fost ucise 49 de persoane

Noua Zeelandă este sub șoc după ce cel puțin 49 de persoane au fost ucise într-un atac armat la două moschei din orașul Christchurch. Unul dintre cei patru atacatori reținuți de poliție a transmis totul în direct pe Facebook, cu ajutorul unei camere montate pe casca de pe cap. Jurnaliștii de la ABC susțin că ar fi vorba despre australianul Brenton Tarrant.

Autorul atacului armat de la moscheea din orașul Christchurch este Brenton Tarrant (28 de ani), un bărbat născut în Australia, care a lucrat ca antrenor personal la Big River Gym, din Grafton, un oraș situat în New South Wales, la 500 km de Sidney.

Managerul sălii de fitness, Tracey Gray, a confirmat pentru jurnaliștii ABC că persoana care a filmat atacul și a transmis totul în direct pe Facebook este Tarrant. Tânărul a lucrat aici între 2009 și 2011, imediat după ce a terminat școala, apoi și-a dat demisia pentru a călători în Asia și Europa. ”A fost un antrenor personal foarte dedicat”, a declarat Gray. ”A participat la programul nostru prin care oferim antrenamente gratuite pentru copiii din comunitate și era foarte pasionat de ceea ce făcea.”

Fostul angajator al lui Tarrant le-a mai spus jurnaliștilor că bărbatul nu și-a manifestat în vreun fel interesul pentru armele de foc atât timp cât a lucrat la Big River Gym. ”Probabil ceva s-a schimbat în anii în care a călătorit prin Asia și Europa.” Gray a mai menționat și faptul că tatăl lui Tarrant a murit din cauza unei boli provocate de azbest, chiar în perioada în care fiul său termina liceul.

Brenton Tarrant s-a filmat în timp ce ataca o moschee din Noua Zeelandă

După atacul de vineri la două moschei din orașul Christchurch din Noua Zeelandă, poliția a reținut patru persoane, o femeie și trei bărbați, transmite Reuters. Atacul, cel mai grav de acest fel din istoria țării, a avut loc în timpul rugăciunilor de după-amiază.

Autoritățile spun că este vorba de un atac terorist motivat de o ideologie de extremă-dreaptă. Suspecții arestați nu erau pe nicio listă a persoanelor ce trebuie supravegheate. Bilanțul provizoriu este de 49 de morți, din care 41 la moscheea din oraș, 7 la moscheea din Linwood, o suburbie din Christchurch și unul la spital, și zeci de răniți.

Un bărbat arestat a fost pus sub acuzare pentru crimă și va fi adus în fața unui judecător sâmbătă. Unul dintre cei arestați s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu atacurile. Ceilalți doi au fost arestați pentru că aveau arme asupra lor și încă sunt cercetați de poliție, conform comisarului de poliție Mike Bush.

Bărbatul acuzat de crimă este Tarrant, cel care a transmis atacul în direct pe Facebook. El ar fi postat online un document în care spunea că a început să plănuiască atacurile acum doi ani. În documentul de de 16.500 de cuvinte el prezenta o ideologie de extremă-dreaptă și acuza imigrația ”non-europeană” din Occident. Tarrant mai menționa că nu este afiliat niciunei grupări și nu intenționează să simtă remușcări pentru acțiunile sale, conform BBC, citat de Hotnews.

Brenton Tarrant a atacat moscheea Al Noor, vineri, la ora 13.30. 41 de oameni au pierit în baia de sânge care a avut loc în timpul slujbei. Apoi s-a îndreptat către moscheea de pe Linwood Avenue. Aici a împușcat mortal alte opt persoane. Peste 70 de oameni au ajuns la spitalul din Christchurch, iar 20 dintre aceștia se zbat între viață și moarte. Pe filmarea realizată de terorist se aud 50 de împușcături și țipete îngrozite.

Brenton Tarrant, admirator al domnitorului Șerban Cantacuzino

Atacurile au fost realizate cu o armă automată de asalt pe care Brenton Tarrant a scris numele mai multor domnitori europeni care au luptat împotriva otomanilor de-a lungul istoriei. Pe imaginile înregistrate în timpul măcelului pot fi deslușite numele lui Șerban Cantacuzino (1640-1688), domnitorul Țării Românești, Marko Miljanov Popovic, un general muntenegrean care a luptat contra otomanilor în a doua jumătate a secolului XIX, Ștefan Lazăr, un domnitor sârb care a luptat împotriva turcilor în secolul XIV.


    Numele domnitorului Țării Românești Șerban Cantacuzino scris pe încărcătorul armei cu care au fost ucise 49 de persoane
Numele domnitorului Țării Românești Șerban Cantacuzino scris pe încărcătorul armei cu care au fost ucise 49 de persoane
image
image
image
image
image
image
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net