Europenii, cei mai mari consumatori de cafea din lume

23 iunie 2021
image

Se preconizeaz─â c─â consumul mondial de cafea ├«n anul 2020-2021 va atinge volumul fizic echivalent cu 167,58 milioane saci de 60 kg, ceea ce reprezint─â o cre╚Ötere de 1,9% fa╚Ť─â de consumul ├«nregistrat ├«n anul precedent, care a fost de 164,43 milioane de saci.

Europa, cel mai mare consumator de cafea

Prognoza este de la Corpora╚Ťia brazilian─â de cercetare agricol─â (Embrapa). ├Än acest an, Europa va reprezenta 32,5% din consumul mondial de cafea, Asia ╚Öi Oceania 21,9%, America de Nord 18,9%, America de Sud 16,2%, Africa 7,3% ╚Öi Mexic ╚Öi America Central─â 3,2%.

├Än acest context global al consumului de cafea, o clasificare a celor ╚Öase blocuri economice, ├«n ceea ce prive╚Öte volumul ╚Öi cre╚Öterea procentual─â respectiv─â, ├«n raport cu perioada precedent─â, arat─â urm─âtoarea performan╚Ť─â ├«n ordinea descresc─âtoare a volumului: Europa, pe primul loc, cu 54,25 de milioane de saci care vor fi consuma╚Ťi, vor prezenta o cre╚Ötere de 1,8%; pe locul doi se situeaz─â Asia ╚Öi Oceania, cu 36,70 milioane de saci (cre╚Ötere de 1,3%); ╚Öi, apoi, se remarc─â America de Nord, cu 31,77 milioane de saci (3,7%).

Pe locul patru ├«n acest clasament, se situeaz─â America de Sud, cu 27,23 milioane de saci, un volum fizic care reprezint─â o cre╚Ötere de 1,2% fa╚Ť─â de perioada precedent─â; pe locul cinci, continentul african, cu 12,27 milioane de saci (2,1%); ╚Öi, ├«n cele din urm─â, regiunea care include Mexicul ╚Öi America Central─â, consumul va ajunge la 5,36 milioane de saci, ceea ce va reprezenta o cre╚Ötere de 0,7%, comparativ ╚Öi cu consumul din anul anterior. Expresor cafea eMAG, oferte

Cifrele ╚Öi datele statistice privind performan╚Ťa consumului produc╚Ťiei globale de cafea provin din Raportul privind pia╚Ťa cafelei - mai 2021, de c─âtre Organiza╚Ťia Interna╚Ťional─â a Cafelei (ICO), o institu╚Ťie care reprezint─â industria mondial─â a cafelei, ai c─ârei membri sunt marii produc─âtori de cafea la nivel global.

Raportul este disponibil integral la Observatorul cafelei, al consor╚Ťiului Pesquisa Caf├ę, o re╚Ťea integrat─â de cercetare coordonat─â de Embrapa Caf├ę. Anul cafelei pentru ICO cuprinde perioada din octombrie p├ón─â ├«n septembrie anul urm─âtor. Consumul ╚Öi produc╚Ťia mondial─â de cafea sunt grupate de organiza╚Ťie ├«n cele ╚Öase blocuri economice men╚Ťionate.

ICO atribuie cre╚Öterea consumului mondial de cafea relax─ârii restric╚Ťiilor legate de pandemia covid-19 ╚Öi perspectivelor unei redres─âri economice ulterioare, pe l├óng─â ├«ncrederea consumatorilor, factori care au semnalat o tendin╚Ť─â pozitiv─â a consumului mondial de cafea. Astfel, potrivit organiza╚Ťiei, consumul ar trebui s─â creasc─â cu 2,3% ├«n ╚Ť─ârile importatoare ╚Öi 1% ├«n ╚Ť─ârile exportatoare.

A╚Öadar, am v─âzut c─â Europa va r─âm├óne pentru ├«nc─â un an cel mai mare consumator de cafea la nivel global, de╚Öi nu are cea mai mare popula╚Ťie. Asta pentru c─â ╚Ť─ârile de pe B─âtr├ónul Continent sunt printre cele mai mari consumatoare.

Conform statisticilor furnizate de Departamentul Agriculturii din Statele Unite, ╚Ťara cu cel mai mare consum de cafea este Elve╚Ťia, cu 7,9 kg de persoan─â pe an. ├Äntr-un alt raport, furnizat de EUROMONITOR INTERNATIONAL, acest record a fost atribuit Finlandei, cu 12 kg pe cap de locuitor.

Cu toate acestea, acesta nu apare ├«n raportul USDA, deoarece cantitatea total─â de consum a fost prea mic─â pentru a fi inclus─â ├«n evaluarea general─â. Islanda urmeaz─â dup─â Norvegia (a doua ╚Ťar─â mare consumatoare pe cap de locuitor) cu 9,0 kg pe cap de locuitor ╚Öi Danemarca cu 8,7 kg.

├Än alte rapoarte, Olanda a contribuit la acest top cu 8,4 kg pe cap de locuitor. Totu╚Öi, nu este din nou inclus─â ├«n acesta (iar datele sunt disponibile doar pentru anii 2017/18). Din acela╚Öi motiv ÔÇô nu consum─â suficient pentru a ap─ârea ├«n raportul general. Dar merit─â men╚Ťionat─â, deoarece consum─â mult─â cofein─â.

Ar putea p─ârea o surpriz─â s─â vedem c─â primele dou─â pozi╚Ťii sunt ocupate de ╚Ť─âri (relativ) mici precum Finlanda (5,5 milioane de oameni) ╚Öi Norvegia (5,3 milioane de oameni). Cel pu╚Ťin atunci c├ónd sunt comparate cu SUA, Rusia, Brazilia ╚Öi alte ╚Ť─âri mai mari. De ce? Finlanda are doar aproximativ 5,5 milioane de locuitori.

Cu toate acestea, este una dintre cele mai mari ╚Ť─âri consumatoare de cafea din lume, al─âturi de alte ╚Ť─âri scandinave ÔÇô Norvegia (5,2 milioane de oameni) ╚Öi Islanda.Dup─â cum pute╚Ťi vedea ÔÇô ╚Ť─âri mari, cum ar fi Fran╚Ťa, SUA ╚Öi Canada, nu sunt ├«n top. De╚Öi consum─â mult mai mult─â cafea dec├ót ╚Ť─ârile mai mici (cum ar fi Elve╚Ťia, Norvegia sau Suedia); au popula╚Ťii mult mai mari. Prin urmare, consumul mediu pe cap de locuitor este mai mic, deoarece cantitatea total─â de cafea trebuie ├«mp─âr╚Ťit─â cu mai mul╚Ťi oameni. De altfel, ├«n Top 10 ╚Ť─âri cu cel mai mare consum de cafea pe cap de locuitor, doar una singur─â nu este din Europa. E vorba de Canada, ocupanta locului 10, cu un consum mediu de 6,2 kilograme pe cap de locuitor.

irina tanase 13 jpg
BeFunky collage (5) jpg
irinel columbeanu
andre JPG
meghan markle masacru texas AFP (1) jpg
2 neti sandu in tinerete 2 jpg jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
bone ferenc criminal bihor Ziua de Cluj jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
refugiati ucraina jpg
salariu copy jpeg
coperta codrin nicoara maria nicioara jpeg
cub cristi borcea valentina pelinel png
8 sotia lui nicusor dan 1 jpg jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg