Fostul ambasador al Vaticanului în Franţa, condamnat pentru agresiuni sexuale. Ce le făcea Luigi Ventura bărbaților la slujbă

Ultima actualizare:

    Arhiepiscopul Luigi Ventura, condamnat cu suspendare pentru mai multe agresiuni sexualeFoto: Captură Video
Arhiepiscopul Luigi Ventura, condamnat cu suspendare pentru mai multe agresiuni sexualeFoto: Captură Video

Fostul ambasador al Vaticanului în Franţa, Luigi Ventura, a fost condamnat, miercuri, la Paris, la opt luni de închisoare cu suspendare pentru agresiuni sexuale asupra a cinci bărbaţi la o reuniune publică în 2018 şi 2019, în timpul exercitării funcţiilor diplomatice.

Tribunalul corecţional din Paris l-a găsit vinovat pe prelatul italian în vârstă de 76 de ani de toate faptele, condamnându-l şi la plata a 13.000 de euro prejudiciu moral pentru patru victime şi 9.000 de euro cheltuieli de judecată.  

Acest caz, care a izbucnit în februarie 2019 în contextul multiplelor scandaluri sexuale care au afectat Biserica Catolică, a determinat Sfântul Scaun să ridice imunitatea nunţiului apostolic, o premieră în istoria modernă a Vaticanului. 

Luigi Ventura, agresiuni sexuale chiar în timpul mai multor ceremonii

O anchetă a fost deschisă după un raport al Primăriei din Paris: una dintre victime a denunţat „mâini pe fese” de trei ori în timpul unei ceremonii de urări pentru diplomaţi. 

Alţi patru bărbaţi s-au adresat justiţiei pentru gesturi similare din partea lui Luigi Ventura între ianuarie 2018 şi februarie 2019. Un bărbat care era pe atunci manager la Primărie a relatat o agresiune sexuală în timpul aceleiaşi ceremonii de urări. Un altul, pe atunci seminarist în vârstă de 20 de ani, a denunţat mai multe atingeri în timpul şi după o slujbă. 

La fel şi un bărbat care participa la o serată franco-italiană într-un hotel de lux din Paris şi un înalt funcţionar în timpul unei reuniuni pregătitoare a G7. Acesta din urmă nu a vrut să depună plângere şi să devină parte civilă. 

Procesul a avut loc pe 10 noiembrie, în absenţa acuzatului, care nu a fost prezent nici pentru decizia de miercuri. La audiere, procurorul a cerut zece luni de închisoare cu suspendare, considerând că agresiunile sexuale au fost stabilite.

A fost însă necesar să se ia în considerare o expertiză care să concluzioneze că discernământul episcopului i-a fost afectat de o „boală cognitivă”. Este vorba despre o condamnare excepţională de un tribunal civil - şi nu de unul de la Vatican - pentru un diplomat al Sfântului Scaun, informează news.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net