Fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat la 17 ani de închisoare, pentru corupție

Ultima actualizare:

    Fostul președinte a fost condamnat la 17 ani de închisoareSursă foto: Gettyimages
Fostul președinte a fost condamnat la 17 ani de închisoareSursă foto: Gettyimages

Curtea Supremă sud-coreeană, cea mai înaltă instanţă juridică a ţării, a confirmat joi condamnarea pentru corupţie la 17 ani de închisoare a fostului preşedinte Lee Myung-bak, 78 de ani.

Liderul conservator, care s-a aflat la putere din 2008 până în 2013, a fost eliberat pe cauţiune în aşteptarea acestei decizii şi nu a fost prezent la Curtea Supremă în momentul anunţării sentinţei, informează Hotnews.ro. Poliţia s-a deplasat la domiciliul său pentru a-l duce la închisoare. Fostul președinte riscă să-și petreacă restul vieții în spatele gratiilor. Singura posibilitate prin care nu s-ar întâmpla acest lucru ar fi dacă el ar primi o grațiere prezidențială. 

Lee fusese declarat vinovat de corupţie în 2018 de un tribunal al districtului central Seul, care îl condamnase la 15 ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 13 miliarde de won (10 milioane de euro). În februarie, pedeapsa lui a fost majorată în apel la 17 ani de închisoare, însă el a rămas în libertate în aşteptarea verdictului Curţii Supreme.Joi, 29 octombrie, Curtea Supremă a confirmat condamnarea lui, estimând că fostul preşedinte a deturnat 25,2 miliarde de won şi a primit mită în valoare de 9,4 miliarde de won.

În Coreea de Sud, alți patru foști președinți au fost condamnați la încnhisoare pentru fapte similare. Spre exemplu, Park Geun-hye, preşedinta care i-a succedat lui Lee şi care a fost destituită în 2017 în urma unui scandal de corupţie, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. 

image
image
image
image
image
image
calendar shutter jpeg
cafea freepik jpg
Ministrul finanțelor Marcel Boloș vizitează Trezoreria Municipiului București și Trezoreria sector 3, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
trandafiri albi foto magnolia jpg
casa thesun1 jpg
casa colaj tiktok jpg
Dieta Atlantica jpg
vapor istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net