Fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat la 17 ani de închisoare, pentru corupție


    Fostul președinte a fost condamnat la 17 ani de închisoareSursă foto: Gettyimages
Fostul președinte a fost condamnat la 17 ani de închisoareSursă foto: Gettyimages

Curtea Supremă sud-coreeană, cea mai înaltă instanţă juridică a ţării, a confirmat joi condamnarea pentru corupţie la 17 ani de închisoare a fostului preşedinte Lee Myung-bak, 78 de ani.

Liderul conservator, care s-a aflat la putere din 2008 până în 2013, a fost eliberat pe cauţiune în aşteptarea acestei decizii şi nu a fost prezent la Curtea Supremă în momentul anunţării sentinţei, informează Hotnews.ro. Poliţia s-a deplasat la domiciliul său pentru a-l duce la închisoare. Fostul președinte riscă să-și petreacă restul vieții în spatele gratiilor. Singura posibilitate prin care nu s-ar întâmpla acest lucru ar fi dacă el ar primi o grațiere prezidențială. 

Lee fusese declarat vinovat de corupţie în 2018 de un tribunal al districtului central Seul, care îl condamnase la 15 ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 13 miliarde de won (10 milioane de euro). În februarie, pedeapsa lui a fost majorată în apel la 17 ani de închisoare, însă el a rămas în libertate în aşteptarea verdictului Curţii Supreme.Joi, 29 octombrie, Curtea Supremă a confirmat condamnarea lui, estimând că fostul preşedinte a deturnat 25,2 miliarde de won şi a primit mită în valoare de 9,4 miliarde de won.

În Coreea de Sud, alți patru foști președinți au fost condamnați la încnhisoare pentru fapte similare. Spre exemplu, Park Geun-hye, preşedinta care i-a succedat lui Lee şi care a fost destituită în 2017 în urma unui scandal de corupţie, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. 

cub lia bugnar theo rose png
cub camelia șucu (1) png
serial wednesday jpg
zodia care nu a primit nimic de mos nicolae jpg
cub Kirstie Alley
profimedia 0742415693 jpg
cub emma corrin png
Kanye West
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
cap Charles III   GettyImages 1243368615 jpg
vremea polei jpeg
seceta
3 metode eficiente cu ajutorul cărora îți poți reducere costurile la facturi jpg
elena si nicolae ceausescu jpg
Stamford Santa Fun Run strânge bani pentru cauze nobile jpg