În ce mizerie trăiesc muncitorii care ridică noile stadioane din Qatar

29 ianuarie 2016
image
Muncitorii imgran┼úi stau c├óte opt ├«n camere de patru ┼či sunt pl─âti┼úi foarte prostFoto: mirror.co.uk

Qatar se preg─âte┼čte pentru Cupa Mondial─â din 2022: muncitori migran┼úi trag din greu pentru a ridica noile stadioane unde se vor juca meciurile de fotbal. ├Äns─â opulen┼úa pe care o pl─ânuie┼čte statul arab pentru competi┼úie contrasteaz─â puternic cu condi┼úiile mizere ├«n care locuiesc ace┼čti lucr─âtori, de multe ori ├«nghesui┼úi ├«n camere s─âr─âc─âcioase ┼či pl─âti┼úi sub norm─â.

Un lider unionist britanic, Len McCluskey, a mers ├«ntr-o taber─â aflat─â la nordul capitale Doha, unde locuiesc muncitorii migran┼úi. Acolo a descoperit c─â b─ârba┼úii stau ├«ngr─âm─âdi┼úi c├óte opt ├«n camere de patru persoane ┼či nu au nici m─âcar un loc unde s─â m─ân├ónce. 

B─ârba┼úii au povestit c─â angajatorii le-au luat pa┼čapoartele ┼či c─â sunt pl─âti┼úi cu mult mai pu┼úin dec├ót li s-a spus c├ónd au plecat din ┼úara natal─â. ├Än schimb, sunt pu┼či s─â munceasc─â ore lungi. 

Indignat de abuzurile la care sunt supu┼či ace┼čti muncitori, McCluskey vrea s─â ia atitudine ┼či s─â for┼úeze m├óna autorit─â┼úilor din Qatar pentru a schimba acest─â situa┼úie. 

"salariile convenite ├«n avans nu sunt pl─âtite ┼či ei stau ├«n camere murdare ┼či aglomerate, cu condi┼úii improprii pentru m├óncate ┼či sp─âlat. Sunt riscuri majore de ├«mboln─âvire. Orice microbist, unionist ┼či orice om c─âruia ├«i pas─â de decen┼ú─â trebuie s─â protesteze pentru a nu l─âsa ca ace┼čti muncitori s─â fie tortura┼úi", a spus el, conform mirror.co.uk.

Muncitorii, abuza┼úi ┼či umili┼úi ├«n public de angajatori

Qatar este una dintre cele mai bogate ┼ú─âri din lume, gra┼úie rezervelor de petrol ┼či gaze natural, dar este guvernat─â de reguli stricte islamice. Anun┼úul c─â acolo se va ┼úine Cupa Mondial─â ├«n 2022 a fost unul controversat, mai ales dup─â ce s-a aflat c─â unii angajatori nu ┼úin cont de reguli ┼či ├«┼či pun anagaja┼úii s─â munceasc─â ├«n condi┼úii improprii. ├Än Qatar se construiesc cu vitez─â drumuri, hoteluri, malluri, iar cei care le ridic─â sunt imigran┼úi din Asia de Sud. 1,8 milioane de oameni din India, Nepal, Pakistan, Bagladesh ┼či Filipine au venit ├«n Qatar, dar sunt pl─âti┼úi cu 150 de euro pentru ┼čase zile de lucru

De┼či autorit─â┼úile din Qatar spun c─â stadionele pentru Cupa Mondial─â vor fi grandioase, muncitorii stau ├«n blocuri unde nu au nici m─âcar ├«ncuietoare la baie sau o singur─â toalet─â la 60 de oameni.

Condi┼úiile de la locul de munc─â sunt la fel de dure: mul┼úi povestesc c─â trebuie s─â munceasc─â 16 ore pe zi ┼či femeile sunt b─âtute de anagajatori sau umilite ├«n public dac─â nu fac treaba a┼ča cum vor ace┼čtia.

kate middleton 4 jpg
cub lili sandu animat gif
cub adrian alexandrov png
vangelis afp jpg
BeFunky collage (18) jpg
catrinel menghia cannes (4) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
Arde cruci╚Ö─âtorul de rachete Moskva, cea mai important─â nav─â rus─â din Marea Neagr─â/ Ucrainenii sus╚Ťin c─â au lovit nava cu dou─â rachete, ru╚Öii spun c─â a existat doar un incendiu la bord jpeg
mc donalds jpeg
allergy g3d6759da5 1920 jpg
kate middleton 4 jpg
Ma╚Öin─â de Poli╚Ťie din Germania jpeg
politia locala jpeg