Kim Jong-un nu ar fi suferit o intervenţie chirugicală, susțin oficiali sud-coreeni

3 mai 2020
article img
Ceremonia la care a participat Kim Jong Un, după 20 de zile de absență, ar fi avut loc vinerifoto: EPA-EFE

Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu ar fi suferit nicio operație, susțin membri ai administrației prezidențiale sud-coreene. Declarațiile vin după săptămâni în care s-a speculat că dictatorul ar fi fost operat de urgență pe inimă și chiar că ar fi murit.

Un înalt oficial de la ”Casa Albastră”, cum este cunoscută reședința președintelui Coreei de Sud, a declarat, conform agenției de presă Yonhap, că liderul nord-coreean nu a suferit nici măcar o interveție medicală minoră. Oficialul, care a cerut să rămână anonim, a refuzat să spună însă ce surse are.

KIm Jong-un ar fi fost prezent vineri la un eveniment public

Media nord-coreeană a publicat sâmbătă o serie de imagini cu Kim Jong-un la o ceremonie de inaugurare a unei fabrici, în orașul Suchon, la nord de Phenian. Evenimenul ar fi avut loc vineri. Aceasta ar fi prima apariție publică a lui Kim în 20 de zile, de pe 11 aprilie. Absența sa de la evenimentul care marchează ziua bunicului său, Kim Il-Sung, fondarului statului nord-coreean, a dus la speculații că liderul ar fi grav bolnav.

În ciuda acestor zvonuri, oficiali de la Seul au declarat că nu au remarcat activități neobișnuite în Coreea de Nord și că dictatorul s-ar afla în orașul de coastă Wonsan. Un ministru sud-coreean a declarat, în timpul unei ședinte parlamentare la Seul, că toate știrile despre starea proastă de sănătate a lui Kim Jong-un sunt false. ”Avem informații din partea serviciilor secrete că nu există probleme de aceea parte”, a spus ministrul, care se ocupă direct de relațiile dintre nord și sud.