Maneliștii au ajuns vedete la BBC. Cum îi descriu englezii

17 iunie 2016
article img
Manelele au ajuns să fie discutate și în presa britanicăFoto BBC

Regizorul de filme documentare, Liviu Tipurita, a realizat în colaborare cu televiziunea britanică BBC un reportaj despre viața maneliștilor și a țiganilor care au ajuns să trăiască în opulență. Documentarul aduce în atenția publicului britanic figuri cunoscute din România precum Adrian Minune sau Fanfara Ciocârlia.

Manelele reprezintă versiunea "gypsy" a genului muzical "Gangster rap", glorificând lumea interlopă, a mașinilor scumpe și a banilor, relatează Mirror.co.uk. Videoclipurile acestor piese muzicale arată oameni care aruncă sume imense de bani, la propriu, peste maneliști, pe versuri care cântă "Trăim viața ca sultanii". 

Maneliștii au ajuns să trăiască o viață luxoasă datorită faptului că pot câștiga și până la 20.000 de euro la o singură nuntă. "A avut loc o schimbare fundamentală în comunitatea romilor. De la căruțe s-a trecut la Ferrari și de la corturi la palate", explică un român în incipitul documentarului lui Liviu Tipurita. 

Documentarul "The New Gypsy Kings"

Filmul pune în evidență anumite aspecte ale societății românești, în care majoritatea țiganilor trăiesc în sărăcie, în cartiere rău famate, chinuindu-se să aibă grijă de copii. La polul opus, apar maneliștii, a căror muzică a devenit un simbol al celui mai bun mijloc de a câștiga mulți bani; este cazul Fandarei Ciocârlia care a ajuns să aibă renume internațional. În viziunea britanicilor, proveniența acestor sume imense de bani este destul de controversată întrucât numeroși maneliști au legătură cu lumea subterană a mafiilor. 

article img
Nuntă somptuoasă de țiganiFoto BBC

În documentar s-a cerut și părerea unor reprezentanți ai folclorului românesc care sunt de părere că manelele nu fac decât să distrugă autenticitatea culturii românești. O altă scenă din filmul documentar îl prezintă pe Adrian Minune în locuința sa somptuoasă, îmbrăcat în haine foarte scumpe, iar la un moment dat apare soția sa care îl încalță cu ciorapii.

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!