Maneliștii au ajuns vedete la BBC. Cum îi descriu englezii

Ultima actualizare:

    Manelele au ajuns să fie discutate și în presa britanicăFoto BBC
Manelele au ajuns să fie discutate și în presa britanicăFoto BBC

Regizorul de filme documentare, Liviu Tipurita, a realizat în colaborare cu televiziunea britanică BBC un reportaj despre viața maneliștilor și a țiganilor care au ajuns să trăiască în opulență. Documentarul aduce în atenția publicului britanic figuri cunoscute din România precum Adrian Minune sau Fanfara Ciocârlia.

Manelele reprezintă versiunea "gypsy" a genului muzical "Gangster rap", glorificând lumea interlopă, a mașinilor scumpe și a banilor, relatează Mirror.co.uk. Videoclipurile acestor piese muzicale arată oameni care aruncă sume imense de bani, la propriu, peste maneliști, pe versuri care cântă "Trăim viața ca sultanii". 

Maneliștii au ajuns să trăiască o viață luxoasă datorită faptului că pot câștiga și până la 20.000 de euro la o singură nuntă. "A avut loc o schimbare fundamentală în comunitatea romilor. De la căruțe s-a trecut la Ferrari și de la corturi la palate", explică un român în incipitul documentarului lui Liviu Tipurita. 

Documentarul "The New Gypsy Kings"

Filmul pune în evidență anumite aspecte ale societății românești, în care majoritatea țiganilor trăiesc în sărăcie, în cartiere rău famate, chinuindu-se să aibă grijă de copii. La polul opus, apar maneliștii, a căror muzică a devenit un simbol al celui mai bun mijloc de a câștiga mulți bani; este cazul Fandarei Ciocârlia care a ajuns să aibă renume internațional. În viziunea britanicilor, proveniența acestor sume imense de bani este destul de controversată întrucât numeroși maneliști au legătură cu lumea subterană a mafiilor. 

Nuntă somptuoasă de țigani
Nuntă somptuoasă de țigani

În documentar s-a cerut și părerea unor reprezentanți ai folclorului românesc care sunt de părere că manelele nu fac decât să distrugă autenticitatea culturii românești. O altă scenă din filmul documentar îl prezintă pe Adrian Minune în locuința sa somptuoasă, îmbrăcat în haine foarte scumpe, iar la un moment dat apare soția sa care îl încalță cu ciorapii.

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net