Moment istoric! Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie, pentru prima oară în peste 100 de ani

#Război Ucraina-Rusia

Istoric!  Ucrainenii au hotărât să schimbe data la care sărbătoresc Crăciunul, trecând de la 7 ianuarie la 25 decembrie, pentru a se distanța de Rusia și pentru a adopta calendarul gregorian occidental. Această modificare a fost impusă prin lege de către președintele Ucraine, Volodimir Zelenski, în vara lui 2022. 

Brad de Crăciun
Ucraina a trecut la calendarul gregorian (Foto: Freepik)

Ucraina vrea să renunțe complet la legăturile cu Rusia

Cei mai mulți ucraineni sunt creștini ortodocși și până acum au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, în conformitate cu calendarul iulian, pe care îl urmează și Rusia. Cu toate acestea, din cauza crizei actuale și a invaziei ruse, mulți ucraineni au început să respingă legăturile istorice cu Rusia, inclusiv limba și cultura rusă. Sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie este considerată un gest simbolic, pentru a marca separarea de Rusia și apropierea de valorile și tradițiile europene.

Această schimbare a fost salutată și de Consiliul European, care a decis să deschidă negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, pe 14 decembrie. Acest lucru marchează în continuare dorința Ucrainei de a se alătura familiei europene și de a se integra în valorile și standardele occidentale.

Kira Rudik, deputat ucrainean și lider al partidului Golos Zmin, a explicat că această schimbare este de o importanță incredibilă pentru Ucraina. Ea a afirmat că prin adoptarea datei de 25 decembrie pentru Crăciun, Ucraina se alătură familiei europene și se aliniază cu restul lumii progresiste democratice.

Rudik a mai menționat faptul că este important ca această schimbare să fie realizată nu doar în viața de zi cu zi a oamenilor, ci și în cultura și afacerile din țară. Ea a subliniat că noua generație de ucraineni va trăi cu această schimbare și va considera normală sărbătorirea Crăciunului la data de 25 decembrie, fără amintirea momentului în care era sărbătorită în altă zi.

„Ne alăturăm familiei noastre europene în toate aspectele vieții noastre, inclusiv în ziua în care sărbătorim Crăciunul. Este extrem de important nu numai pentru oameni în viața lor de zi cu zi, ci este important și la nivel de cultură, la nivel de afaceri, când vom avea sărbătorile la aceeași dată. Copiii noștri, nici măcar nu-și vor aminti că la un moment dat a fost diferit, pentru ei va fi normal. Vrem să facem din aceast noua normalitate pentru ei, spunând că suntem alături de familia noastră europeană. Sărbătorim ca întreaga lume progresistă democratică.”, a explicat Rudik, pentru Sky News.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net