Embrion de dinozaur, descoperit în China. Ce specie e și câți ani are „puiul”

Oamenii de știință chinezi au descoperit un embrion de dinozaur aflat într-un ou perfect conservat. S-a întâmplat în anul 2000, în regiunea Ganzhou, iar de atunci și până acum fosila a stat într-un depozit. 

embrion jpg

Descoperirea a fost făcută în anul 2000, relatează BBC. O parte din corpul puiului de dinozaur este acoperită de pământ solidificat, iar cercetătorii vor folosi tehnici avansate de scanare pentru a crea imaginea întregului schelet. 

Cercetătorii au precizat că embrionul se afla pe punctul de a ecloza, la fel ca un pui de găină şi, potrivit estimărilor, are o vechime de cel puţin 66 de milioane de ani. Doctorul Fion Waisum Ma a spus că este „cel mai bun embrion de dinozaur descoperit vreodată”. Paleontologul prof. Steve Brusatte, care a făcut de asemenea parte din echipa de cercetare, a scris pe Twitter că aceasta este „una dintre cele mai uimitoare fosile de dinozaur” pe care le-a văzut vreodată

Din ce specie de dinozaur face parte embrionul 

Fosila aparţine unui oviraptorozaur, dinozaur theropod fără dinţi, şi a fost botezat Baby Yingliang. Ea măsoară 27 de cm în lungime și se află la Yingliang Stone Nature History Museum din China.

Oviraptorozaurul, care se traduce ca „şopârlă ce fură ouă”, era un dinozaur cu pene care a trăit în regiuni care astăzi reprezintă Asia şi America de Nord, în timpul Cretacicului târziu, între 100 şi 66 de milioane de ani în urmă.

Descoperirea lui permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine legătura dintre dinozauri şi păsările din zilele noastre. Fosila se află într-o poziţie curbată, comportament remarcat la păsări cu scurt timp înainte de eclozare. „Acest lucru indică faptul că un astfel de comportament la păsările moderne a evoluat şi îşi are originea în strămoşii lor dinozauri”, a declarat dr. Ma pentru AFP.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net