OMS: În prezent nu este posibil să fie stabilită sursa precisă a noului coronavirus

22 aprilie 2020
article img
Coronavirusul are secrete. Încă nu se știe care este sursa acestuia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) transmite că, în etapa actuală, nu este posibil să fie stabilită sursa precisă a noului coronavirus. O ipoteză în acest sens a fost lansată și de un grup de cercetători britanici în urmă cu o săptămână. Un profesor de la Universitatea Cambridge spunea că nu în Wuhan ar fi început coronavirusul.

Cu toate că de luni bune se fac cercetări cu privire la noul coronavirus, oamenii de știință nu au reușit să stabilească sursa preciză a noului coronavirus. Inițial s-a spus că totul a început de la lilieci, apoi de la pangolin, însă cercetătorii încă mai fac verificări. Tot mai des se vehiculează ideea că acest virus ar fi fost fabricat într-un laborator. Însă nici această ipoteză nu a fost confirmată până acum.

Directorul regional al OMS pentru Pacificul de vest, Takeshi Kasai, a afirmat că în acest stadiu nicio concluzie nu poate fi trasă, transmite Agerpres care citează Reuters.

Cu toate acestea, dovezile disponibile sugerează o origine animală a noului coronavirus, a spus Kasai în cadrul unei conferinţe de presă online.

De asemenea, preşedintele american Donald Trump a declarat săptămâna trecută că administraţia sa încearcă să stabilească dacă noul coronavirus ar putea să provină dintr-un laborator din Wuhan, centrul Chinei, considerat ca fiind locul de unde a pornit pandemia de Covid-19, scrie Digi 24.

Totodată, OMS a asigurat luni că "nu a ascuns nimic" Statelor Unite ale Americii cu privire la maladia Covid-19, care a făcut aproape 170.000 de morţi în lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit AFP.

Statele Unite şi-au suspendat la începutul săptămânii trecute finanţarea pentru OMS, acuzată că ar fi prea apropiată de China şi că a gestionat necorespunzător pandemia.

Washingtonul susţine că propriile măsuri în faţa crizei, în special închiderea progresivă a frontierei SUA, s-au confruntat cu o "puternică rezistenţă" din partea OMS, care a "continuat să-i laude pe liderii chinezi pentru 'disponibilitatea lor de a împărtăşi informaţii'".

De asemenea, guvernul american acuză OMS că a neglijat informaţii-cheie cu privire la posibila transmitere a coronavirusului de la om la om, transmise de Taiwan la sfârşitul lunii decembrie 2019, conform AFP.

În urmă cu o săptămână, un cercetător britanic a transmis că a descoperit trei tipuri ale acestui coronavirus și că cea de la care se crede că ar fi început totul, nu era în proporții considerabile, în Wuhan. Mai mult, profesorul spune că, de fapt, epidemia ar fi început, de fapt, în septembrie 2019.

Citește și: 

Covid-19 ar fi apărut încă din septembrie și nu din Wuhan. Cum explică profesorul britanic Peter Forster noua ipoteză

Sursa infecţiei cu coronavirus: şerpii şi supa de liliac