"Părintele jocului sudoku", Maki Kaji, a murit la vârsta de 69 de ani


    Maki Kaji, un editor japonez pasionat de puzzle-uri
Maki Kaji, un editor japonez pasionat de puzzle-uri

Maki Kaji, „părintele jocului sudoku” a murit la vârsta de 69 de ani, în urma unei îndelungate suferințe, a anunțat editura pe care a fondat-o. Pasionat de puzzle-uri, el a fost cel care popularizat jocul și l-a botezat cu numele sub care este cunoscut astăzi în întreaga lume.

Maki Kaji, un editor pasionat de puzzle-uri, cel care a popularizat jocul sudoku botezându-l în anii 1980 cu numele japonez sub care este cunoscut şi astăzi, a decedat la vârsta de 69 de ani, a anunţat editura pe care a fondat-o, potrivit AFP."Kaji-san, cunoscut ca cel care a botezat jocul sudoku, era iubit de amatorii de puzzle-uri din lumea întreagă", este mesajul publicat pe pagina editurii Nikoli. Japonezul s-a stins din viaţă pe 10 august din cauza unui cancer biliar, se mai precizează în comunicat.

Istoria, pe scurt, a jocului Sudoku

Conceptul original al jocului - pătratul latin - a fost inventat în secolul al XVIII-lea, în Europa, de un matematician elveţian, Leonhard Euler, scrie Agerpres. Versiunea sa modernă, diferită întrucât grila de joc este împărţită în nouă pătrate cu câte nouă căsuţe, a fost descoperită la începutul anilor 1980 într-un magazin american de Maki Kaji, care l-a importat apoi în Japonia. Descoperirea unui nou puzzle este "ca şi cum ai descoperi o comoară", a declarat Maki pentru BBC în 2007.

Acesta a dat numele japonez al jocului, sudoku, o contracţie a sintagmei "cifrele trebuie să fie singure" şi ale cărei două caractere s-ar putea traduce prin "numere solitare". Jocul s-a răspândit în întreaga lume după ce Wayne Gould, un judecător pensionar din Hong-Kong, pasionat de jocuri de concentrare, a decis în 1997, după ce a descoperit sudoku în Japonia, să scrie un program informatic care să genereze grile sudoku.

Jucătorul de sudoku trebuie să completeze o grilă de 9 pe 9 (81 de căsuţe) cu cifre de la 1 la 9 astfel încât niciunul să nu apară de două ori pe aceeaşi linie, coloană sau în acelaşi pătrat.

zodia care consuma alcool jpg
cub Ramona Olaru și Cătălin Cazacu Natalia Mateuț și DJ Mahony png
cub Andreea Perju png
celine dion jpeg
cub camelia șucu (1) png
5 salariul elenei ceausescu 3 jpg jpeg
andreea marin
meghan markle 4 jpg
image
image
image
image
image
image
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif
cub camelia șucu (1) png
baza urs profimedia jpg
Hubert și June au fost înmormântați împreună jpg
masina de spalat jpg