Poveste din Holocaust: de ce au comis atrocit─â╚Ťi ╚Öi oamenii obi╚Önui╚Ťi

image
Imagine din Var╚Öovia cu evrei polonezi ├«ncolona╚Ťi de solda╚Ťii nazi╚Öti ╚Öi care erau plasa╚Ťi ├«n ghetouriFoto: AP

Peste 6 milioane de oameni au fost uci╚Öi ├«n Holocaust. ├Än tentativa de a-i extermina pe evrei, nazi╚Ötii i-au v├ónat mai ├«nt├ói ├«n toate ora╚Öele germane ╚Öi, apoi, ├«n toat─â Europa ocupat─â. I-au b─âgat ├«n ghetouri sau i-au trimis ├«n lag─âre de concentrare acolo unde au fost ├«mpu╚Öca╚Ťi, gaza╚Ťi, ├«nfometa╚Ťi sau tortura╚Ťi pentru diverse experimente medicale.

Holocaust este un cuv├ónt care deriv─â din grecescul hol├│kauston care este o traducere a termenului ebraic olah. Tradus, ├«nseamn─â ÔÇ×ardere de totÔÇŁ ┼či denume┼čte vechiul ritual iudaic de sacrificiu ├«n care (buc─â┼úi de) animale sau plante erau arse pe altar.

Ce a fost Holocaustul

Holocaustul a fost un genocid la scar─â industrial─â la care au luat parte oameni din toate p─âturile sociale. Vorbim despre muncitorii care aveau grij─â de logistic─â, despre angaja╚Ťii c─âilor ferate, despre poli╚Ťi╚Ötii care patrulau str─âzile, de solda╚Ťi, dar ╚Öi despre zeci de mii de oameni obi╚Önui╚Ťi care s-au oferit s─â ia parte la aceste atrocit─â╚Ťi. Atrocit─â┼úile regimului nazist nu s-au limitat, ├«ns─â, la evrei.

Unii autori au folosit no┼úiunea de Holocaust ├«n sens mai larg, pentru a descrie ┼či alte ac┼úiuni ale regimului nazist. Acestea includ uciderea a aproximativ o jum─âtate de milion de romi, omor├órea a milioane de prizonieri de r─âzboi sovietici, precum ┼či regimul de exterminare la care au fost supuse persoanele trimise la munc─â for┼úat─â, homosexualii, persoanele handicapate fizic ┼či/sau psihic, cet─â┼úeni polonezi ┼či ai altor popoare slave, opozan┼úi religio┼či (martori ai lui Iehova, prela┼úi romano-catolici) ┼či opozan┼úi politici.

├Äns─â majoritatea istoricilor nu includ aceste grupuri ├«n defini┼úia holocaustului, restr├óng├ónd semantica acestui termen la genocidul evreilor sau ceea ce nazi┼čtii au numit Solu┼úia final─â a problemei evreie┼čti. ┼óin├ónd cont de toate victimele persecu┼úiilor nazi┼čtilor, num─ârul mor┼úilor cre┼čte considerabil: estim─ârile plaseaz─â num─ârul total de victime ├«n general ├«ntre 9 ┼či 11 milioane.

image
Evrei polonezi pu╚Öi la p─âm├ónt ╚Öi supraveghea╚Ťi de un soldat nazist

De ce au luat parte la Holocaust ╚Öi oameni obi╚Önui╚Ťi

Unul dintre motivele pentru care o mare parte din popula╚Ťia german─â s-a oferit s─â se al─âture nazi╚Ötilor l-a constituit teama ├«n fa╚Ťa represaliilor. Mii de oameni care p─âreau normali ╚Öi care locuiau al─âturi de vecinii lor evrei timp de genera╚Ťii nu au avut nicio problem─â s─â-i predea ├«n m├óinile nazi╚Ötilor ╚Öi s─â ia parte la programele de exterminare in mas─â.

Adev─ârul este, ├«ns─â, mult mai tulbur─âtor. Pentru a-l ├«ntelege, trebuie s─â ne ├«ntoarcem ├«n timp. La ├«nceputul secolului 20, antisemitismul era un curent r─âsp├óndit ├«n toat─â Europa. ├Än unele ╚Ť─âri, evreii erau considera╚Ťi o adev─ârat─â amenin╚Ťare la adresa societ─â╚Ťii ╚Öi a economiei. Unii ├«nc─â ├«i considerau pe evrei marii vinova╚Ťi pentru uciderea lui Iisus.

Atunci când naziștii au ajuns la putere, Hitler a exploatat aceste sentimente. I-a condamnat pe evrei în nenumărate discursuri pentru subminarea Germaniei în timpul Primului Război Mondial dar și pentru că au provocat prăbușirea Bursei de pe Wall Street în 1929.

Propaganda anti-evreiasc─â era peste tot: ├«n ziare, ├«n programa ╚Öcolar─â, ├«n c─ârticelele copiilor de la gr─âdini╚Ť─â dar ╚Öi ├«n literatura momentului. Evreii erau dezumaniza╚Ťi ├«n ochii unei mari p─âr╚Ťi ai societ─â╚Ťii europene. Cei care s-au opus acestui curent au fost deporta╚Ťi. ├Än acea vreme, lag─ârele erau o afacere profitabil─â. Averile evreilor ajungeau ├«n m├óinile solda╚Ťilor care omorau pe band─â rulant─â.

image
Prizonieri evrei la Auschwitz

Dup─â sf├ór╚Öitul celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial, mul╚Ťi dintre cei care au luat parte la Holocaust s-au dat drept victime ╚Öi au spus c─â nu au avut de-ales dec├ót s─â respecte ordinele. Dar istoricii ╚Öi procurorii germani nu au g─âsit nici m─âcar un caz ├«n care o persoan─â s─â fie amenin╚Ťat─â cu moartea sau cu ├«nchisoarea ├«n cazul ├«n care ar fi refuzat s─â comit─â atrocit─â╚Ťi.

Spre exemplu, ├«n 1942, ├«nainte de a fi trimis ├«n Polonia, Batalionul 101 de Rezerv─â al Poli╚Ťiei a avut de ales s─â se retrag─â ╚Öi s─â nu participe la opera╚Ťiunea de exterminare a evreilor. Acest Batalion era format din b─ârba╚Ťi obi╚Önui╚Ťi, de v├órsta a doua. Nu numai c─â nu au refuzat, dar ╚Öi-au luat inclusiv familiile cu ei!

Ce s-a întâmplat cu criminalii naziști

Cu toate c─â multe c─âpetenii naziste au fost condamnate ├«n timpul proceselor de la Nurenberg, majoritatea f─âpta╚Öilor care au comis crime ├«n timpul Holocaustului nu au mai fost investiga╚Ťi. Au fost at├ót de mul╚Ťi, ├«nc├ót era aproape imposibil chiar ╚Öi din punct de vedere logistic! Odat─â cu izbucnirea R─âzboiului Rece, Alia╚Ťii au petrecut din ce ├«n ce mai pu╚Ťin timp pentru a-i c─âuta pe f─âpta╚Öi ╚Öi pentru a-i condamna. Germania de Vest ╚Öi autorit─â╚Ťile austriece au refuzat s─â mai continue investiga╚Ťiile. Unii dintre autorii crimelor au fugit ├«n America de Sud. Dictatorii de extrem─â dreapta le-au oferit azil politic, iar nazi╚Ötii s-au prezentat drept disiden╚Ťi ai regimului comunist nou instaurat ├«n Europa Central─â ╚Öi de Est.

valetina pelinel borcea copii jpg
zavoranu bogdan furtuna jpg
oana zavoranu
brooklyn beckham nicola peltz jpg
anamaria ferentz jpeg
ioana si ilie nastase renunta divortjpg jpg
jojo vacanta culinara jpeg
BeFunky collage (38) jpg
image
image
image
image
Elon Musk la inaugurarea fabricii Tesla din Germania FOTO EPA-EFE
criptomonede- bitcoin-ethereum-litecoin-xrp-crypto.jpg
subway alba iulia
ludovic orban jpeg
iphone usb c
image png