Președintelui Republicii Moldova i-au fost suspendate anumite atribuții

Ultima actualizare:

    Igor Dodon a fost transportat la spitalFoto: Facebook
Igor Dodon a fost transportat la spitalFoto: Facebook

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a stârnit un adevărat război instituțional cu Parlamentul și Curtea Constituțională. Aceasta din urmă a decis să-i suspende anumite atribuții lui Dodon. Președintele Republicii Moldova a reacționat în consecință.

Igor Dodon a ajuns în atenția Curții constituționale în urma refuzului repetat de numire a noilor miniștri în actualul Guvern Filip, rezultate după câteva remanieri, informează Digi24. De acum, aceste prerogative revin speakerului Parlamentului, Adrian Candu.

Dodon ar fi semnat demisiile mai multor miniștri din Guvernul Filip, după ce Partidul Democrat a emis câteva remanieri, dar a refuzat să mai semneze și decretele de numire în funcție a noilor miniștri. În consecință. PDM a apelat la Curtea Constituțională (CCM), cerând contestarea circumstanțelor care justifică gestul repetat al președintelui.

În luna octombrie a anului trecut, CCM a statuat că președintele Republicii Moldova are dreptul de a verifica dacă un candidat propus de premier corespunde funcției, dar nu are drept de veto asupra propunerii prim-ministrului. Dodon a încălcat astfel atribuțiile constituționale în ceea ce privește numirea miniștrilor.

„Curtea Constituţională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să «joace» aşa cum le dictează guvernarea democrată. Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii şi dincolo de limita bunului simţ. Era de aşteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie, când Preşedintele ţării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcţie ministrul apărării Sturza”, a reacţionat Dodon, pe Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net