Regele Thailandei a murit. Era cel mai longeviv suveran din lume

13 octombrie 2016
article img
Bhumibol Adulyadej a fost regele Thailandei vreme de 70 de aniFoto: Getty

Regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, a murit joi, 13 octombrie, la vârsta de 88 de ani. Supranumit "cel Mare" sau Rama al IX-lea, Bhumibol a fost cel mai longeviv suveran din lume, cu nu mai puțin de 70 de ani pe tron.

A fost numit rege în 1946, la numai 18 ani, iar de atunci, domnia sa a reprezentat o sursă de stabilitate pentru țară. Casa Regală a emis un comunicat de presă, prin care a informat că regele a decedat la un spital din Bangkok, la ora locală 15:52, notează The Guardian

Prayut Chan-ocha, premierul Thailandei, a apărut la televizor doar la câteva minute după anunțul oficial și a anunțat că Prințul Moștenitor Maha Vajiralongkorn este succesorul la tron. Națiunea își va jeli regele timp de un an.

Monarhul nu mai participase la viața publică de ani buni, iar moartea lui a survenit într-o perioadă de turbulență pe scena politică.

article img
Thailandezii s-au rugat neîncetat pentru regele lorFoto: Getty

De-a lungul celor șapte decenii în care a stat pe tronul Thailandei, în țară au avut loc (încercări și reușite) 20 de lovituri de stat, dar monarhia nu a putut fi dărâmată. 

Regele Bhumibol a fost tratat pentru probleme la nivelul creierului, dar și pentru o infecție în piept, în august 2015. În weekend-ul trecut, starea lui a devenit instabilă, moment care i-a determinat pe thailandezii de rând să apară în fața spitalului cu poze ale suveranului și să stea acolo zi și noapte pentru a se ruga pentru însănătoșirea lui.

Bhumibol Adulyadej a ajuns la tron după moartea fratelui său, găsit împușcat în dormitorul regal. Bhumibol s-a născut în SUA și și-a făcut studiile în Elveția, iubea jazz-ul, cânta la saxofon și era pasionat de fotografie.