SUA vrea să-i scoată vinovați pe saudiți pentru atacul de la 11 septembrie

Ultima actualizare:

    Statele Unite declasifică documentele secrete ale atacurilor de la 11 septembrie 2001Foto Getty
Statele Unite declasifică documentele secrete ale atacurilor de la 11 septembrie 2001Foto Getty

Congresul Statelor Unite dorește să adopte o lege prin care să se poată analiza 28 de pagini din documentele clasificate care au legătură cu atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Administrațiile Bush și Obama au împiedicat până acum declasificarea documentelor care ar putea incrimina Arabia Saudită pentru implicarea în atentate. Oficialii saudiți au declarat că vor vinde numeroase active americane dacă legea va intra în vigoare.

Potrivit DailyMail.co.uk, mai mulți oficiali ai Arabiei Saudite au avertizat actuala administrație Obama că Arabia Saudită va vinde active americane de sute de miliarde de dolari dacă Congresul SUA îi va găsi pe saudiți responsabili pentru atacurile de la 11 septembrie. Anunțul a venit din partea ministrului de externe Adel al-Jubeir luna trecută, în timpul vizitei sale la Washington.

Adel al-Jubeir, ministrul de externe al Arabiei Saudite
Adel al-Jubeir, ministrul de externe al Arabiei Saudite

De atunci, Barack Obama a încercat să împiedice Congresul să adopte măsura legislativă de declasificare a documentelor. Amenințarea Arabiei Saudite poate însemna o mare provocare pentru americani deoarece dolarul ar putea fi destabilizat. Arabia Saudită nu ar suferi prea mult de pe urma acestei măsuri deoarece moneda sa națională este stabilă. De asemenea, potrivit legilor actuale ale Statelor Unite, țările au un anumit grad de imunitate în fața instanțelor de judecată americane.

Conform unor rapoarte, 15 din cei 19 teroriști care au deturnat cele patru avioane pe 11 septembrie 2001 sunt cetățeni ai Arabiei Saudite. Autoritățile de aici au negat constant că aceștia ar avea vreo legătură cu atentatele de atunci. Actul care protejează națiunile să ajungă în fața instanței americane datează încă din 1979. Este principalul motiv pentru care supraviețuitorii și rudele victimelor din cel mai mai mare atentat din secolul XXI, nu i-au putut vedea pe vinovați în fața Curții de Judecată.

Barack Obama a împiedicat declasificarea documentelor
Barack Obama a împiedicat declasificarea documentelor

Casa Albă s-a aflat mereu sub presiunea celor care doresc declasificarea celor 28 de pagini din documentele atentatelor. Aparent, situația a ajuns într-un moment din care nu mai există cale de întoarcere. Barack Obama trebuie să hotărască până în luna iunie ce se va întâmpla cu aceste dosare.

Președintele american se va întâlni luna viitoare cu liderii Arabiei Saudite pentru a discuta această problemă. Senatorul Kirsten Gillibrand este însă de părere că documentele ar trebui declasificate înainte de summit: „Dacă Obama are de gând să organizeze o întâlnire cu familia regală și conducerea Arabiei Saudite, ar fi mai indicat ca aceste documente să fie declasificate înainte ca președintele să întreprindă călătoria. În felul acesta ei vor putea să discute despre problemele care apar în dosare.”

Au rămas multe semne de întrebare cu privire la implicarea Arabiei Saudite în atacurile teroriste care au costat moartea a 2.977 de oameni. La 11 septembrie 2001, patru avioane au fost deturnate și ghidate să lovească Turnurile Gemene din New York, Pentagonul și un câmp din Shanksville, din Pennsylvania – această aeronavă a fost „recucerită” de pasageri și s-a încercat ghidarea ei spre un loc unde nu ar fi cauzat și moartea altor persoane.

Obama vorbește despre felul în care au fost pedepsiți responsabilii atentatelor de la 11 septembrie 2001

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net