Un neurochirurg celebru avertizeaz─â: "M─â╚Ötile provoac─â dureri de cap ╚Öi chiar pierderea cuno╚Ötin╚Ťei"

bolnav coronavirus jpeg
S-a descoprit c─â masca de protec╚Ťie purtat─â mai mult timp pe fa╚Ť─â ne provoac─â dureri de cap

M─â╚Ötile de protec╚Ťie sunt obligatorii ├«n mai toate statele afectate de coronavirus,iar din 15 mai, c├ónd a intrat ├«n vigoare starea de alert─â, ╚Öi ├«n Rom├ónia. C├ónd suntem ├«n spa╚Ťii ├«nchise ne acoperim cu ele fa╚Ťa ╚Öi nasul, doar c─â sunt medici care sunt de p─ârere c─â ne fac mai mult r─âu dec├ót bine. Un neurochirurg celebru din SUA ne avertizeaz─â c─â "m─â╚Ötile provoac─â dureri de cap ╚Öi chiar pierderea cuno╚Ötin╚Ťei".

O masc─â medical─â este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infec╚Ťiilor. Corect folosit─â, aceasta acoper─â nasul ╚Öi gura cu ajutorul buclelor cu care se fixeaz─â de urechi.

M─â╚Ötile ajut─â la limitarea r─âsp├óndirii germenilor ╚Öi limiteaz─â transmiterea unor infec╚Ťii respiratorii, printre care ╚Öi infec╚Ťia determinat─â de coronavirus.

Astfel, c├ónd cineva vorbe╚Öte, tu╚Öe╚Öte sau str─ânut─â se elibereaz─â ├«n aer mici pic─âturi cu agen╚Ťi patogeni care pot infecta persoanele din jur.

Prin purtarea unei măști, se poate preveni contaminarea celorlalte persoane.

Doar c─â medicul neurochirurg american Russell Blaylock arat─â c─â mai multe studii au descoperit c─â oamenii care au purtat masc─â mai mult timp au avut parte de  probleme serioase de s─ân─âtate.

Un studiu recent, care a implicat 159 de lucr─âtori din domeniul s─ân─ât─â╚Ťii, cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 21 ╚Öi 35 de ani, a descoperit c─â 81% dintre ei au dezvoltat dureri de cap din cauza purt─ârii m─â╚Ötii.

image
Russell Blaylock este un celebru neurochirurg american

ÔÇŁProblemele  pot varia de la dureri de cap p├ón─â la hipoxie, adic─â o reducere a oxigen─ârii s├óngelui sau hipercapnie, o cre╚Ötere a nivelului de dioxid de carbon ├«n s├ónge, dar ╚Öi alte complica╚Ťii grave, care pot pune via╚Ťa ├«n pericol. Studiile au ar─âtat c─â hipoxia poate inhiba tipul principalelor celule imune utilizate pentru a combate infec╚Ťiile virale numit limfocit T CD4 +. Aceasta se ├«nt├ómpl─â deoarece hipoxia cre╚Öte nivelul unui compus numit hipoxia inductibil─â factor-1 (HIF-1), care inhib─â limfocitele T ╚Öi stimuleaz─â o celul─â imunitar─â puternic─â, numit─â Tregs. Acest lucru stabile╚Öte stadiul pentru contractarea oric─ârei infec╚Ťii, inclusiv COVID-19 ╚Öi face consecin╚Ťele acestei infec╚Ťii mult mai grave. ├Än esen╚Ť─â, masca te poate expune unui risc crescut de infec╚Ťii. Persoanele cu cancer, mai ales dac─â cancerul s-a r─âsp├óndit, vor fi expuse unui risc suplimentar de hipoxie prelungit─â, deoarece cancerul cre╚Öte cel mai bine ├«ntr-un microambient cu un nivel sc─âzut de oxigenÔÇŁ , a explicat medicul american, citat de romaniatv.net.

Masca agraveaz─â func╚Ťiile pl─âm├ónilor ╚Öi duce infec╚Ťia la creier

├Än plus, Russell Blaylock spune c─â persoanelor ├«n v├órst─â ╚Öi celor cu boli pulmonare masca le poate provoca o agravare sever─â a func╚Ťiei pl─âm├ónilor.

┼×i, ├«n plus, exist─â un alt pericol de a purta aceste m─â╚Öti zilnic, mai ales dac─â st─âm cu ele mai multe ore.

ÔÇŁC├ónd o persoan─â este infectat─â cu un virus respirator, va expulza o parte din virus cu fiecare respira╚Ťie. ├Än cazul ├«n care poart─â o masc─â, ├«n special o masc─â N95 sau o alt─â masc─â str├óns potrivit─â pe fa┼ú─â, aceasta va inspira ├«n mod constant virusul ├«napoi, cresc├ónd concentra╚Ťia lui ├«n pl─âm├óni ╚Öi la nivelul pasajelor nazale. ├Än continuare devine ╚Öi mai ├«nfrico╚Ö─âtor. Mai multe dovezi sugereaz─â c─â, ├«n unele cazuri, virusul poate intra ├«n creier. ├Än cele mai multe din cazuri, ajunge acolo prin intermediul nervilor olfactivi, care se conecteaz─â direct cu zona creierului ce se ocup─â cu memoria ╚Öi memoria recent─â. Purt├ónd o masc─â, virusurile exhalate nu vor putea sc─âpa ╚Öi se vor concentra ├«n pasajele nazale, vor intra ├«n nervii olfactivi ╚Öi vor c─âl─âtori astfel la creier", a scris neurologul de peste ocean.

Diferen╚Ťa dintre masca simpl─â de protec╚Ťie ╚Öi cea cu filtru

Medicul mai arat─â c─â exist─â o diferen╚Ť─â ├«ntre masca N95 ╚Öi masca chirurgical─â, ├«n ceea ce prive╚Öte efectele secundare.

Masca N95, care filtreaz─â 95% dintre particulele cu un diametru median > 0,3 ┬Ám2, afecteaz─â respira╚Ťia ├«ntr-un grad mai mare ╚Öi este mai des asociat─â cu durerile de cap.

image
Studiile ar arăta că masca N95 ar fi mai periculos de purtat decât cea simplă

├Än cadrul unui astfel de studiu, cercet─âtorii au examinat 212 de cadre medicale (47 de b─ârba╚Ťi ╚Öi 165 de femei), ├«ntreb├óndu-le despre prezen╚Ťa durerilor de cap, durata lor, tipul de dureri de cap ╚Öi dac─â au avut dureri de cap preexistente.

Studiile au relevat c─â aproximativ o treime dintre ei au avut dureri de cap legate de purtarea m─â┼čtii.

Majoritatea avuseser─â dureri preexistente, care s-au agravat, iar 60% au avut nevoie de medicamente pentru a le trece.

În ceea ce privește cauza durerilor de cap, cea mai mare parte a dovezilor indică hipoxia și/sau hipercapnia drept cauză a lor.

Masca N95, dac─â este purtat─â ore ├«ntregi, poate reduce oxigenarea s├óngelui cu p├ón─â la 20%, ceea ce poate duce la pierderea cuno╚Ötin╚Ťei.

Cine este medicul neurolog Russell Blaylock

Russell Blaylock este autor de c─âr╚Ťi ╚Öi neurochirurg pensionat, ├«n v├órst─â de 74 de ani, din SUA.

El a introdus un nou tratament pentru un subset de tumori cerebrale, precum ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea anumitor opera╚Ťii de tratare a apei asupra creierului.

Totodată, a fost profesor la Universitatea din Mississippi Medical Center și, în prezent, este profesor invitat la departamentul de biologie la Belhaven College.

Este autorul mai multor c─âr╚Ťi ╚Öi lucr─âri, inclusiv Excitotoxine: The Gaste That Kills (1994), Secretele pentru s─ân─âtate ╚Öi nutri╚Ťie care v─â pot salva via╚Ťa (2002) ╚Öi Strategii naturale pentru pacien╚Ťii cu cancer (2003).

Medicul scrie lunar buletine informativ, precum cel legat de efectele m─â╚Ötii de protec╚Ťie asupra s─ân─ât─â╚Ťii.

1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
andrei balan webp
Katie Washbourne jpg
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
roland stanescu jpg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
lamaie jpg
calendar ortodox 2021 4 iulie sfantul ierarh andrei criteanul arhiepiscopul cretei png
canicula
image png
foto 1 front FOTO Oceanic Club Constan╚Ťa jpg
image png