La un pas de moarte din cauza bagajelor
Shopping-ul ieftin din China şi lăcomia de a aduce în ţară cât mai multe cumpărături a făcut ca delegaţia României care se întorcea ieri de la Shanghai să fie în mare pericol de a se prăbuşi cu avionul.
Au încărcat aeronava Airbus 310 a companiei Tarom până la refuz cu bagaje şi au ratat decolarea!
Avionul care trebuia să aducă delegaţia României în ţară, după cele câteva zile petrecute în China, la Expoziţia Mondială de la Shanghai, a avut probleme la ridicarea de la sol.
După ce a rulat pe pistă, avionul s-a oprit când piloţii au realizat că încărcătura suprasolicita aeronava, atât din cauza greutăţii, cât, mai ales din cauza proastei aranjări a bagajelor, care produceau dezechilibru.
Pentru că nu există limită de kilograme la un zbor oficial, toată lumea a încărcat în avion cât a putut.
Pentru rearanjarea tuturor coletelor şi punerea lor în echilibru, a fost nevoie de mai bine de 4 ore, timp în care delegaţia a fost ţinută în avion la sol.
Ministrul Elena Udrea a scăpat de emoţiile decolării pentru că a preferat să plece cu alt avion.
Printre cei care nu au fost la fel de norocoşi s-au numărat Gică Hagi, Gheorghe Zamfir, Ilie Năstase, Nadia Comăneci dar şi Andreea Bănică.
Ilie Năstase, Gheorghe Zamfir şi Nadia Comăneci
Aceştia participaseră şi ei la lansarea brand-ului de ţară pentru promovarea turismului românesc.
Andreea Bănică a povestit că, până la urmă a ajuns cu bine acasă, dar că toată lumea s-ar fi speriat foarte rău dacă avionul decola şi cobora imediat la sol.
Citeşte şi:
Panică pentru Andreea Bănică şi delegaţia română la Shanghai!
Uite cum se munceşte la pavilionul României!
«Explore the Carpathian garden» este noul slogan turistic al României - VIDEO
Iată cu ce puteau încărca avionul
Obiecte de mii de euro, fie de decor, fie electronică, fie de îmbrăcăminte se pot achiziţiona din China cu câteva sute de dolari sau mai puţin, funcţie de norocul cu care se negociază.
Chiar şi obiectele cu preţuri fixe sunt de câteva ori mai ieftine decât pe piaţa europeană.
Aşa se face că oricine merge în China şi are bani şi posibilităţi de transport, face o sesiune de shopping serioasă!
Mobilă, statuete de bronz şi jad, blănuri, vaze şi echipamente electronice, toate la preţuri foarte avantajoase, pot fi cumpărate de acolo.
Shopping de voie cu avioanele oficiale româneşti
Dintotdeauna, când au avut loc deplasări oficiale externe, cu avioane româneşti speciale, nu de linie,au apărut probleme şi întârzieri la decolare.
Asta pentru că la o astfel de cursă sunt eliminate două aspecte importante ale unui zbor: nu există limită de kilograme la bagaje şi nu se face vama.
Iar piloţii nu pot cârti pentru că avionul este înţesat de mai marii statului. Ocazie perfectă pentru cumpărături la greu!
Emil Constantinescu
1997. Vizita preşedintelui Emil Constantinescu în China şi Hong Kong. Câteva ore le-au trebuit piloţilor şi stewardeselor să plaseze în avion bagajele ca să poată decola în siguranţă.
Coletele extrem de grele au fost cum au fost puse în cală, dar oficialii români şi-au cumpărat din Hong Kong, pe lângă obiecte fragile, şi ghivece uriaşe cu plante exotice pe care au fost nevoiţi să le pună în avion, ocupând şi bucătăria, şi scaunele stewardeselor şi inclusiv un colţ din cabina piloţilor!
1999. Vizită Emil Constantinescu în SUA. La întoarcerea în ţară s-a constatat că o cunoscută vedetă tv trimisese cu aeronava prezidenţială inclusiv 4 covoare uriaşe care au fost aşezate pe culoarul dintre fotoliile avionului.
2000. Vizita preşedintelui Emil Constantinescu în Mexic şi Brazilia. Pe lângă scandalul declanşat de prelungirea acestei delegaţii cu încă 2 zile, pe banii statului, la plajă în luxosul Cancun (participanţii dorind să facă scufundări la corali, dacă tot era gratis), avionul a avut mari probleme la decolarea spre ţară din cauza greutăţii.
E adevărat că o parte dintre cei care veniseră din România au rămas acolo- profitând să nu îşi mai ia bilet la cursa de linie, cum ar fi, de exemplu, familia fostului ambasador- dar locurile nu au rămas goale.
Tot avionul a fost burduşit cu obiecte de artă maya şi aztecă. De la Teotihuacan, unde sunt celebrele piramide aztece, oficialii au venit cu zeci de statui de jad şi lemn.
Ion Iliescu
2002. Vizita preşedintelui Ion Iliescu în Africa de Sud. Summit-ul de la Johannesburg a umplut străzile oraşului de artizani populari.
Iubitori de artă, oficialii români au cărat în ţară "jumătate de pădure" africană. Statuile în mărime naturală cu zebre şi hipopotami, din tec şi abanos, au umplut avionul, acesta având mari dificultăţi la decolare.
Tot zborul stewardesele s-au temut pentru siguranţa aeronavei.