Leasing auto: predai maşina, dar plăteşti ratele
Clienţii care nu îşi mai pot plăti ratele nu trebuie să considere că predarea autoturismului îi exonerează de obligaţiile aferente contractului de leasing semnat.
Plătiţi firma de leasing pentru finanţare
Chiar dacă beneficiază de un autoturism sau un utilaj ca urmare a contractului semnat, ceea ce a „cumpărat" clientul de fapt de la firma de leasing este finanţarea pentru achiziţia bunului respectiv.
Înapoierea bunului nu finalizează contractul
Suma aprobată trebuie fie plătită împreună cu dobânda aferentă, pe întreaga perioadă stabilită de la început, fie rambursată în avans.
Mulţi clienţi duc cheile maşinii la sediul firmei de leasing crezând că în acest mod se încheie contractul, iar ei scapă de obligaţii. Acest lucru nu este însă adevărat.
Scăpaţi doar dacă se vinde maşina
Procesul prin care un contract de leasing se încheie deoarece clientul nu mai poate plăti este mai complicat. Cel mai adesea, se recurge la reposesia şi valorificarea bunului finanţat. Acesta este preluat de societatea de leasing care se ocupă de depozitarea lui, evaluarea şi găsirea unui cumpărător.
În general, contractele de leasing prevăd în cazul rezilierii - pe lângă returnarea bunului - şi achitarea tuturor celorlalte rate de leasing rămase de achitat, valoarea reziduală, taxe vamale, accize şi orice alte costuri aferente încetării contractului.
În concluzie, chiar dacă bunul este reposedat de societatea de leasing, nu înseamnă că vechiul utilizator nu mai are nici o obligaţie/datorie faţă de finanţator.
Pătiţi diferenţa dacă se vinde la un preţ mai mic
Justificarea se regăseşte în faptul că, după reposesie, societatea de leasing poate reuşi sau nu valorificarea bunului.
Chiar în cazul în care bunul este vândut unei alte persoane, este posibil ca valorificarea acestuia să se facă în pierdere, fără acoperirea integrală a datoriei.
În acest caz, societatea de leasing va efectua demersurile necesare împotriva fostului utilizator pentru recuperarea banilor şi acoperirea pierderii. Mai multe informaţii despre bănci şi alte instituţii financiare găsiţi pe Conso.ro.
Romsal preia datoria leasingului
„Obligaţiile pe care clientul le are asupra contractului de leasing încetează în momentul în care acesta predă autoturismul. Nu mai plăteşte absolut nimic din suma rămasă, pentru că acesta nici nu se mai foloseşte de maşină, dar nici nu-şi mai permite să plătească", Ionuţ Chirilă, director marketing Romstal Leasing
La BT Leasing, în funcţie de sumă
Luminiţa Ştefănescu, reprezentant marketing BT Leasing: "Fiecare caz sau contract este diferit. Procedurile băncii nu sun aceleaşi, toate măsurile fiind luate în funcţie de valoarea contractului. Dacă suma de plată, rămasă în urma evaluării, este mare proprietarul poate fi obligat să plătească în continuare, până se ajunge la suma garantată de bancă".
Contractul poate fi transferat după un an
Cei care doresc să renunţe la un contract de leasing nu au la dispoziţie foarte multe variante. Conform legii, utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului înainte de sfârşitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de un an, dacă părţile convin astfel şi dacă achită toate obligaţiile asumate prin contract.
Ulterior acestei perioade, în situaţia în care nu se mai doreşte continuarea contractului, clientul poate să îl transfere către un nou utilizator sau să plătească anticipat întreaga sumă.