Meseria de grataragiu: "Frumoasă, dar fierbinte!"

Ultima actualizare:

O jachetă albă, îmbrăcată peste tricou, un şorţ cât o cuvertură de pat şi o tichie din hârtie din cele pe care le folosesc bucătarii pentru a-şi acoperi creştetul capului!

Aşa arătam puţin înainte de a-mi sufleca mânecile în bucătăria cochetă a restaurantului bucureştean „Terasa Florilor", din zona Bucur Obor, şi a mă pune serios pe treabă.

O treabă care a însemnat mai întâi pregătirea grătarului. Am tăiat ferfeniţă, cu o bărdiţă, o scândurică perfect uscată. Mâna de lemne astfel obţinute am pus-o frumuşel în cutia grătarului. Ştiţi dumneavoastră, aşa cum faci un foc de tabără.

Cu deosebirea că al meu era în miniatură. Am îndesat printre aşchiile de lemn, bucăţi de hârtie, rupte din sacul special în care sunt ţinuţi cărbuni.

Cam cinci minute le-au trebuit flăcărilor, iţite din scăpărarea unui banal chibrit, să ardă complet lemnele şi să facă o mândreţe de jar.

Au urmat la rând cărbunii pe care i-am aruncat de colo-colo peste focul mocnit. Înarmat cu vătraiul, am început să aţăţ flăcările până când, de colo până colo, în cutia grătarului, a rămas suveran doar jarul. Gata!

Am pus capacul grătarului la loc, l-am curăţat zdravăn cu o perie de sârmă specială şi am trecut la următoarea operaţie. 20 de mititei şi un cârnat înfipt, de ziceai că e o acadea de pe timpul lui nea Nicu, într-o ţepuşă au ajuns, manevraţi de mâinile subsemnatului, pe grătar.

Au sfârâit ei ce-au sfârâit cam vreo 6-7 minute bune, răstimp în care am avut grijă să-i întorc frumuşel când pe o parte când pe alta ca să se perpelească bine, după care au ajuns în farfuriile mesenilor.

Care meseni s-au şi grăbit să-şi pună burta la cale. Vreţi să ştiţi ce notă mi-au dat după ce au păpat tot din farfurii? 10, oameni buni! Şi felicitări pe deasupra!

Salariul: circa 12 milioane

„Faină meserie! Cam fierbinte, dar frumoasă! Nu-i mare scofală, atâta doar că trebuie să nu-ţi fie frică de soacră", glumeşte Dragoş, patronul restaurantului.

Îmi explică ce avrut să spună. „Dacă ţi-e frică de foc înseamnă că ţi-e frică şi de soacră!", îşi încheie râzând tirada nu înainte de a mă pune în temă şi cu salariul pe care-l câştigă un gratariagiu: 12 milioane lei vechi pe lună.

image
image
image
image
image
image
father 22194 1280 jpg
sala examen bac jpg
calendar ortodox 2021 31 mai sf mc ermie png
jln kșlț jpg
flame 580342 1280 jpg
pots 716579 1280 jpg