Miracol: Copilul orb care «vede» cu ajutorul sunetelor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Lucas Murray a fost poreclit "Băiatul Liliac" după ce a învăţat să "vadă" lucrurile din jurul său, folosindu-se de urechi.

Copilul, în vârstă de şapte ani, este printre puţinii oameni din lume ce utilizează ecoul şi undele sonore pentru localizarea obiectelor din jurul său.

Micuţul îşi ciocneşte limba de cerul gurii pentru a emite un sunet specific, după care descoperă poziţia obiectelor în funcţie de reflexia undelor sonore.

"Chiar îmi place sistemul cu sunetele, dar a fost destul de greu de învăţat.

Îmi place tare mult baschetul. Pot folosi sunetele ca să aflu poziţia mea faţă de coş ca să pot arunca mingea cum trebuie", explcă Lucas, care este nevăzător din naştere.

Metoda ecolocaţiei este asemănătoare cu cea folosită de către lilieci şi delfini, pentru poziţionarea obiectelor în spaţiu.

Lucas îşi poate da seama de depărtarea unui obiect în funcţie de timpul necesar ecoului pentru a ajunge la urechile sale. Intensitatea sunetului îl ajută să perceapă mărimea obiectului iar după urechea la care ajunge iniţial ecoul îi dezvăluie poziţia obiectului.

simeon stalpnicul png

De asemenea, puştiul poate distinge dacă obiectul se află în mişcare analizând ascuţimea ecoului. Dacă acesta îşi pierde din tărie obiectul se îndepărtează iar dacă ecoul devine mai ascuţit atunci obiectul se apropie.

Lucas Murray a învăţat metoda ecolocaţiei în urmă cu doi ani de la Daniel Kish (41 de ani) un alt nevăzător din California, SUA.

Vezi aici VIDEO

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și Harry, Foto Getty (2) jpg
image
image
image
image
image
image
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
Alegeri 2024  buletin vot FOTO Mediafax jpeg
WhatsApp Image 2024 04 30 at 19 30 18 jpeg
tiramisu pexels jpg
euro valuta bani pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net