16 martie, prima zi când nu se va mai fuma în spațiile publice din România

1 februarie 2016
article img
Cei care nu respectă modificările aduse legii 349/2002 vor fi amendați cu sume între 500 și 1.500 de leifoto: Shutterstock

Bucurie fără margini pentru nefumători. Legea antifumat a fost în sfârșit publicată în Monitorul Oficial. Astfel, s-a decis ca 16 martie să fie prima zi în care fumatul în spațiile publice din România este interzis.

Judecătorii CCR au decis că modificarea Legii 349/2002, care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, este constituțională, iar luni (1 februarie) ea a fost publicată și în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că, din 16 martie, dată stabilătă ca start, oricine nu va respecta prevederile va putea fi amendat cu sume de la 500 la 1.500 de lei. Iar unitățile care nu respectă legea vor fi închise.

Nu doar fumatul în spațiile publice este interzis, ci și în spațiile de joacă pentru copii, chiar dacă acestea sunt în aer liber sau nu. În plus, de acum înainte este interzisă şi vânzarea la bucată a ţigaretelor şi a ţigărilor de foi. Se va mai putea fuma doar în camerele special amenajate dinn aeroporturi şi din penitenciare.