2.000 de lei amenda pentru cei ce nu duc carnea de porc la examinat
Examinarea cărnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie, iar cei care vând carne şi preparate neverificate, care pot pune în pericol sănătatea şi viaţa celor care o consumă, vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 2.000 de lei, atenţionează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, citată de Mediafax.
"Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate, va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului", arată ANSVSA.
Sfatul specialiştilor este să nu cumperi carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate sau din locuri nesupravegheate sanitar-veterinar. Cei care vor să vândă porci vii în târg trebuie să verifice dacă târgul este autorizat sanitar-veterinar şi dacă este supravegheat de un medic veterinar. Sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora este interzisă. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, atât acesta, cât şi vânzătorul pot fi amendaţi, iar animalele vor fi confiscate şi ucise, fără a se oferi despăgubiri.
Numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza, gratuit, nereguli în domeniul siguranţei alimentelor este 0800 826 787.